IP-cam Foscam

Overvåking: Slik gjør du det lovlig

Du bør kjenne til reglene for videoovervåking før du setter opp et IP-kamera på eiendommen din. Her kan du lese hva som er lov og hva som er forbudt.

12. mai 2016 av Anders Daugaard

Et IP-kamera koblet til nettverket gjør det både enkelt og billig å overvåke hjemmet. Her er du viktigste reglene for hvor og når det er tillatt å overvåke privat eiendom og andre mennesker.

Det er lov å overvåke hjemmet. Du kan sette opp kamera som overvåker privat eiendom som hus, hage, inngangsparti og innkjørsel.

Det er ikke lov å overvåke offentlige steder, som vei, fortau og andre områder rundt din egen eiendom. Og du kan ikke overvåke naboen, naboens eiendom eller forbipasserende. Det er derfor viktig at du setter opp kamerautstyret slik at det bare tar bilder av din egen eiendom.

Overvåking av andre personer Hvis du har hjelp til rengjøring, barnepass, hjemmehjelp eller håndverkere som jevnlig kommer på besøk, må du informere dem om at du har satt opp overvåkingsutstyr.

Du behøver ikke sett opp skilt som forteller at du overvåker privat grunn, men det kan ha en preventiv virkning. Hvis du som privatperson overvåker lokaler som andre har tilgang til, skal det informeres tydelig med skilt om at området er overvåket.

Kan overvåkingsbilder deles? Selv om kameraet fanger ubudne gjester på din eiendom, har du ikke lov å publisere bildene på nettet eller andre offentlige steder, verken som privatperson, næringsdrivende eller som forening. Boligsameier, butikker, restauranter og andre næringsdrivende kan lagre opptak i sju dager. Som privatperson kan du oppbevare bilder av overvåkingen i ubegrenset tid.

> Les siste nytt om sikkerhet

> Hold øye med hjemmet ditt via smarttelefonen

Kanskje du er interessert i...