webcamhack

Har noen hacket nettkameraet?

Kjeltringer kan bruke nettkameraet som et vindu til boligen din.

30. april 2016

Hvis kameraets led-lampe tilfeldigvis blinker, kan det være en indikasjon på at det har blitt hacket. De siste årene har det vært en kraftig økning i antall hackede nettkameraer.

Det er to metoder du kan bruke hvis du har en mistanke om at uvedkommende ser deg.

Metode 1: Se etter et ekstra påloggingsprogram i Windows

Start maskinen på nytt. Hold øye med lyset på nettkameraet. Hvis det blinker etter 5–10 minutter, kan du være i faresonen. Tast Ctrl-Alt-Delete for å komme til Oppgavebehandling. Velg fanen Oppgaver. Se etter Windows påloggingsprogram. Hvis det er to punkter med dette navnet, er pc-en infisert. Kjør et sikkerhetsprogram for å bli kvitt viruset.

Metode 2: Sjekk

1. Avslutt alle programmer. Skriv "cmd" i søkefeltet og tast Enter. Skriv "netstat-ano" og tast Enter. Nå vises en lang liste over hvilke porter som er aktive på pc-en. Du finner informasjonen du er ute etter i kolonnen PID.

2. Start Oppgavebehandling. Høyreklikk i feltet med kolonneoverskrifter og sørg for at punktet "PID" er markert. Klikk på kolonneoverskriften PID for å sortere listen numerisk.

3. Nå skal du sammenligne de to listene. Hvis det er PID-tall som du ikke umiddelbart forbinder med kjente programmer, kan de være grunnen til problemene. Høyreklikk på punktet i Oppgavebehandling og velg Egenskaper. Da får du opp navnet på en exe-fil. Gjør et Google-søk på filnavnet for å finne ut om det er et skadelig program.

Hva gjør du nå? Hvis kameraet er hacket, er den enkleste løsningen å dekke det til med for eksempel en teipbit. Men vær oppmerksom på at det mest sannsynlig er et symptom på at du har fått et virus på maskinen, og da er det viktig at du kjører et eller flere sikkerhetsprogrammer for å bli kvitt problemet.

Kanskje du er interessert i...