Sjekk om webkameraet er hacket

Hackere kan bruke bilder fra nettkameraet ditt til kriminelle formål.

© Shutterstock

Slik sjekker du om nettkameraet er hacket

Har du en pc med et nettkamera? Da bør du være oppmerksom på at uvedkommende kan se hva du gjør. Se hvordan du sjekker om du har ubudne gjester.

4. februar 2019 av Martin Haverholm

Videosamtaler er en enkel og grei løsning for å holde kontakt med familie og venner som bor langt unna.

Dessverre kan nettkameraet også være et populært mål for hackere.

Bilder fra et nettkamera kan brukes til forskjellige kriminelle formål. Hackere kan for eksempel håpe på å fange deg i en kompromitterende situasjon, og deretter bruke opptaket til å presse deg for penger.

Er hackerne mer avanserte, kan de bruke et godt bilde av ansiktet ditt til å låse opp telefonen din, hvis du har aktivert ansiktsgjenkjenning.

Her er et par råd om hvordan du sjekker om kameraet er hacket, og hva du gjør hvis det er det.

1. Slår nettkameraet seg på av seg selv?

Nettkameraet skal bare være på når du selv har slått det på eller når du åpner et program som Skype, som slår på kameraet automatisk.

Hvis nettkameraet plutselig slår seg på uten at du har bedt om det, er det en indikasjon på at et ukjent program bruker kameraet.

Der er et par ting som raskt forteller deg at nettkameraet er på:

  • Lampen lyser. Det er neste alltid en liten lampe på kameraet eller ved siden av, som ved innebygde kameraer på en bærbare pc. Hvis lampen plutselig blinker eller endrer farge, er kameraet aktivert.
  • Nyere kameraer har avanserte funksjoner som gjør at de for eksempel kan snu seg eller zoome inn på ting. Hvis kameraet plutselig begynner å bevege seg av seg selv, bør du sjekke at det ikke er et ukjent program som bruker det.
webkamera

Blinker lampen på nettkameraet, er det et sikkert tegn på at kameraet er i bruk, og hvis det ikke er du som bruker det …

© phylevn

2. Får du rare meldinger?

Det er ikke alltid mulig å se at nettkameraet er på.

Det finnes hackere som er smarte nok til ikke å slå på lyset som viser at kameraet er i bruk, men også slike tilfeller er det mulig å oppdage.

Hvis du for eksempel prøver å slå nettkameraet på i Windows og får en melding om at kameraet allerede er i bruk, må du øyeblikkelig sjekke hvilket program det er som bruker det.

Ved å åpne Oppgavebehandling – trykk på Ctrl+Alt+Del og velg Oppgavebehandling – kan du se hvilke programmer som er åpne. 

Lukk programmene én etter én og se om et av dem bruker nettkameraet. Trykk eventuelt på Flere detaljer nederst for å få vite mer om hva pc-en holder på med akkurat nå.

Hvis du fremdeles får meldinger om at kameraet er i bruk, kan du forsøke å skanne etter virus.

3. Bruk Who Stalks My Cam

Ville du heller latt et program sjekke om det er ukjente som prøver å skaffe seg tilgang til nettkameraet?

Who Stalks My Cam er et lite program som kjører i bakgrunnen på pc-en, men som våkner så snart det registrerer at noen bruker nettkameraet. Da får du en melding slik at du raskt kan blokker tilgangen til kameraet.

Who stalks my cam?

Med programmet Who Stalks My Cam er det lett å oppdage og avslutte programmer som bruker nettkameraet.

Kanskje du er interessert i...