Be Google glemme deg

Har du opplevd å få fullstendig irrelevante resultater når du søker på navnet ditt i Google? Nå kan du få Google til å slette de feilaktige resultatene fra søkemotoren.

3. juli 2018

Det sies at internett aldri glemmer – men siden 2014 har det faktisk vært mulig å få verdens overlegent største søkemotor, Google, til å glemme. 

Det skyldes en dom ved EU-domstolen som fastslår at innbyggerne i EU (og EØS) skal ha rett til å bli slettet fra resultatet som kommer frem når man søker på sitt eget navn.

Det kalles "Right to be forgotten" – eller "retten til å bli glemt" på norsk. 

Sjekk hva Google vet om deg

Kanskje har du ikke for vane å søke på navnet ditt i Google, men det bør du kanskje begynne å gjøre med jevne mellomrom.

Søkeresultatet overrasket i hver fall meg, da jeg nylig søkte på mitt eget navn i anførselstegn.

Bortsett fra de forventede resultatene med artiklene jeg har skrevet i Komputer for alle og adressen min på Gule sider, dukket det opp en hjemmeside på side to av søkeresultatene som jeg aldri hadde hørt om.

Tips om hvordan du søker presist i Google:

  • Søk på eksakte uttrykk: Da får du kun søkeresultater der hele navnet inngår, for eksempel "Jens Petter Hansen", men vær klar over at du samtidig utelukker resultater som"Jens P. Hansen".
  • Søk på en bestemt nettside: Sett site: foran forespørselen hvis du vet at at du kan få treff på en bestemt nettside. site:komputer.no kahoot, gir deg for eksempel resultater for ordet kahoot på komputer.no.
  • Søk etter filtype: Søk etter bestemte filtyper, for eksempel pdf, jpg eller gif ved å skrive "filetype:" og filetternavnet.
  • Utelukk ord i søket: Bruk minustegnet (-) for å utelukke for eksempel ingredienser i en oppskrift eller deler av et navn, som salsaoppskrift -tomater
  • Søk på alle språk: Når du søker, kan du klikke på "Flere søkeverktøy" i det venstre panelet på resultatsiden og velge "Oversatte utenlandske sider". Funksjonen velger språket det er best å søke på, og leverer resultater som er oversatt til norsk. 
Se flere søketips hos Google.

Falske hjemmesider er vanskelige å stoppe

Det viste seg å være en svindelside som hadde kopiert en større mengde av tekster, og navnet mitt, fra hjemmesiden til Komputer for alle, og som brukte materialet til å lokke folk inn på en nettside overlesset med falske annonser, nettfiske og skadevare.

Ved nærmere undersøkelse viste deg seg at flere av kollegene mine også var ofre for svindelen. Mannen bak hadde ganske enkelt kopiert hemningsløst fra bladets hjemmeside.

Normalt ville jeg i første omgang bedt eieren av siden om å slette materialet, men da det selvfølgelig ikke fantes antydning til kontaktinformasjon på svindelsiden, valgte jeg i stedet å få Google til å fjerne de misvisende søkeresultatene, slik at ingen lenger havner på den falske siden hvis de søker på navnet mitt.

Stor guide viser hvordan du blir glemt i Google

Hvis du oppdager at søkeresultatene fra Google inneholder irrelevant eller utilstrekkelig informasjon når du søker på navnet ditt, kan du gjøre som meg og få selskapet til å fjerne dem.

I Komputer for alle nummer 12/2018 viser vi hvordan du kan få Google til å slette spesifikke søkeresultater.

Du kan få levert bladet i postkassen, hvis du bestiller abonnement i dag. Da kan du også lese:

  • En stor guide om sikkerhetskopiering av bilder og data på mobiltelefonen, og ikke minst hvordan du gjenoppretter en iPhone eller Android-telefon fra sikkerhetskopien hvis uhellet er ute.
  • Et program som raskt gir deg bedre plass i Windows.
  • Du får også en stor guide om hvordan du organiserer pc-en slik at hele familien kan bruke den uten å blande programmer, innstillinger og filer.
  • Du får også del 2 av vårt store slektsforskningstema, der du får nye tips og triks om hvordan du oppsporer slekten.
  • Og mye mer.

Akkurat nå kan du prøve to utgaver av Komputer for alle og få et sett hodetelefoner for kun kroner 59,50 + porto og eksp. Du sparer over 400 kroner.

Bestill i dag. Bestiller du etter 15. juli, får du tilsendt neste utgave av bladet.

Da får du også øyeblikkelig tilgang til Fordelssonen. Der finner du over 300 sikre og gjennomtestede programmer med grundige trinn-for-trinn-guider på norsk slik at det er lett å installere programmene.

Du kan også lese de ti nyeste utgavene av bladet på mobilen eller nettbrettet i appen Wype. Der kan du også lese de to første avsnittene av temaet om slektsforskning fra blad nummer 11 med det samme. 

I Komputer for alle nummer 12/2018 får du en stor guide om hvordan du kan få slettet søkeresultater på Google. 

> Kjøp abonnement i dag og få bladet levert hjem. Se alle abonnementstilbudene her.

Kanskje du er interessert i...