Søkemotoren Ecosia i bruk på en Macbook

Søkemotoren Ecosia planter bruker overskuddet i selskapet til å plante trær. Det er bare å søke som du pleier.

© Ecosia GmbH (Ecosia)

Ecosia: Plant et tre mens du søker på nettet

Få god samvittighet mens du leter etter den rette koblingen: Søkemotoren Ecosia planter et tre når du søker på nettet. Her kan du se hvordan det fungerer.

30. august 2019 av Martin Haverholm


Søkemotoren Ecosia er et hyggelig internettselskap som bruker overskuddet til å plante trær.

Det du behøver å gjøre for at de skal få dette til, er å bruke Ecosia på samme måte som du for eksempel bruker Google.

Ecosia ble grunnlagt i Tyskland i 2009 og har siden den gang plantet nesten 66 millioner trær i land over hele verden, blant annet i Brasil, Burkina Faso, Madagaskar og Spania.

I tillegg til å hjelpe verdens skoger legger også Ecosia vekt på å beskytte brukernes privatliv. Du skal altså kunne føle deg både trygg og ha god samvittighet på én gang.

Hvordan virker Ecosia?

Hjemmesiden til søkemotoren Ecosia
Ecosia

På hjemmesiden til Ecosia kan du blant annet se hvor mange trær selskapet har donert penger til. 

Ecosia er basert på Bing, søkemotoren til Microsoft. Søkemotoren legger hjemmesiden sin "over" Bing, slik at de lettere kan kontrollere hvilke opplysninger som blir sendt videre.

Ecosia får inntekter fra annonsene på hjemmesiden. Hver gang et av selskapene som annonserer får et treff via hjemmesiden, betaler de et beløp til Ecosia.

Ifølge beregningene til Ecosia blir det plantet ett tre for hvert 45. søk som blir foretatt i søkemotoren.

Når Ecosia har betalt sine faste utgifter, som blant annet inkluderer lisensen for å bruke Bing, blir overskuddet donert til prosjekter verden rundt som planter trær der det er behov for det.

Har Ecosia plantet 65 millioner trær?

Kvinne i Tanzania som planter stiklinger til trær som er støttet av Ecosia.

Ecosia donerer penger til mange forskjellige treplantningsprosjekter. Blant annet dette i Tanzania.

© Ecosia GmbH (Ecosia)

Litt kritisk tenking gjør at man fort stiller spørsmål om Ecosia virkelig har plantet så mange millioner trær.

Det korte svaret er – kanskje, men ikke sikkert. I hvert fall ikke ennå.

På hjemmesiden til Ecosia finnes det en teller som viser hvor mange trær brukerne har vært med på å plante. Tallet øker stadig, og hastigheten på telleren justeres etter hvor stort overskuddet til Ecosia var i forrige måned.

Dermed viser telleren et anslag over hvor mange trær Ecosia vil komme til å plante for pengene de har donert til forskjellige prosjekter rundt om i verden. Telleren registrer ikke hver gang det fysisk blir plantet et tre for donasjonene.

Hver måned leverer Ecosia en økonomisk rapport som viser omsetningen og hvordan overskuddet blir fordelt. Les rapporten HER.

Hvordan kan jeg bruke Ecosia?

Ecosias app på en Android-telefon

Appen til Ecosia fungerer som alle andre nettlesere når du har installert den på telefonen. Her vises den på en Android-telefon.

© Ecosia GmbH (Ecosia)

Ecosia kan brukes på flere måter. 

Det enkleste er å åpne hjemmesiden ecosia.org. Der er det et søkefelt, akkurat som hos Google. Her kan du følge med på hvor mange søk du har gjort i Ecosia, og dermed er det lett å se om du snart er med på å plante et tre.

Bruker du nettleserne Google Chrome eller Mozilla Firefox, kan du legge til Ecosia som et tillegg i leseren, slik at du kan søke i leserens adressefelt. Mange foretrekker å gjøre dette.

Vil du gjerne støtte Ecosia når du surfer på nettet med mobilen også? 

Da kan du laste ned Ecosia-appen i både Apples App Store og Google Play Butikk. Bruker du Firefox på mobilen, kan du selvfølgelig bruke Ecosia-tillegget akkurat som på pc-en.

Kanskje du er interessert i...