EU Internet Forum

EU får kritikk for nytt direktiv som i praksis forbyr såkalte memes.

© @Dimitris Avramopoulos

EU vil fjerne morsomme memes fra nettet

Nytt direktiv fra EU kan sette en stopper for deling av morsomme bilder med tekst, såkalte memes, for eksempel på Facebook.

27. juni 2018 av Martin Haverholm

Et forslag til nytt EU-direktiv får kritikk fra både forkjempere for ytringsfrihet, nettaktivister og store selskaper som Facebook, YouTube og Netflix.

Direktivet skal sikre opphavsretten til fotografer, musikere, kunstnere og andre. 

Hensikten er å bekjempe piratkopiering av blant annet musikk og bilder. 

Kritikere mener at reglene blir for vidtrekkende og risikerer å gjøre slutt på mye god underholdning på nettet, samtidig som de krenker personvernet til brukerne.

Rettighetshaverne skal ha betalt

I artikkel 13 i direktivet står det nemlig at eierne av hjemmesider må ta i bruk "effektive teknologier for gjenkjenning av innhold" for å identifisere beskyttet materiale som brukerne legger ut på de respektive nettsidene. 

Det betyr i praksis at nettbaserte plattformer som Google, Facebook, YouRube og Twitter automatisk skal sensurere innhold som er beskyttet av opphavsrett, som blir lastet opp av folk som ikke har rett til å bruke det.

Deretter skal rettighetshaverne kompenseres av den som eier hjemmesiden.

EU dreper memes

Selvfølgelig lages det allerede memes som driver gjøn med forslaget fra EU-parlamentet.

© Reddit /u/Yamez

Slutt på morsomme bilder

Noe av det kritikere frykter at skal rammes av direktivet, er de mer eller mindre morsomme bildene med tekst, såkalte memes, som deles i stor skala på blant annet Facebook og Twitter. 

Meme

Skuespilleren Chuck Norris står ofte lagelig til for hugg når folk lager memes. Heretter må man først innhente tillatelse fra fotografen. 

Memes består ofte av enkeltbilder eller klipp fra filmer og tv-serier, og vil derfor bli rammet av de nye reglene. Det betyr at den som lager en meme først må få tillatelse av fotografen til å bruke bildet. Hvis ikke blir det fjernet 

Andre kritikere påpeker at teknologiene som skal brukes til å gjennomgå materialet som legges opp av brukerne, vil bryte mot personvernet.

Endelig avstemning i Europa-parlamentet skjer 13. juli 2019. Les utkastet til direktivet her.

I mellomtiden kan du more deg med å lage dine egne memer på denne hjemmeside. 

Redaksjonen anbefaler: Bruk en ergonomisk mus

En spesiell mus kan hjelpe mot musearm og vonde skuldre. 

Musen sørger for at hånden får en mindre belastende vinkel når du jobber ved pc-en, slik at du unngår belastningsskader i arm og skulder. 

>Akkurat nå kan du få en ergonomisk mus sammen med to utgaver av Komputer for alle for kun kroner 69,50. Se tilbudet her.

I videoen under ser du hvordan den ergonomiske musen fungerer.

Kanskje du er interessert i...