Facebook.com med venneforespørsler, beskjeder og meldinger

Facebooks hemmelige regler for innhold er lekket

Avsløring: Derfor sletter Facebook innleggene dine!

En lekkasje fra det sosiale mediet avslører nå hittil hemmeligholdte regler for hva moderatorene kan slette og hva de lar stå.

22. mai 2017 av Emil Maischnack Jensen

Det er mye du ikke får lov til, og det kan være vanskelig å vite hvor grensene går, hvis de som setter dem ikke vil fortelle hvor de er.

Slik er det med Facebook. Det er ikke mye konkret vi har fått vite om hvor og når man overholder retningslinjene.

Hvorfor sletter Facebook innlegget mitt?

I fjor sto en rekke medier opp mot Facebook fordi de blokkerte et ikonisk bilde fra Vietnam-krigenmed en niårig jente som løper naken naken etter et napalmangrep.

Bildet ble lagt ut i forbindelse med at forfatteren og journalisten Tom Egeland ønsket en debatt om bruken av sterke pressebilder fra krig og konflikter.

Han la ut syv ikoniske bilder, og dagen etter var dette fjernet – begrunnelsen fra Facebook var bildet brøt mot retningslinjene for nakenhet.

Dette medførte enorme protester her hjemme og en global protestkampanje på Facebook, og det virket. Resultatet er at de har endret mening, slik at det skal bli lettere å vite hva du kan og ikke kan vise eller skrive.

For ikke lenge siden dukket interne dokumenter som viser Facebooks retningslinjer opp i den britiske avisen The Guardian.

Derfor sletter Facebook innlegg

Her kan du blant annet lese at moderatorene har cirka ti sekunder til å vurdere om et innlegg bryter en eller flere av de kompliserte retningslinjene.

Retningslinjene viser også at  Facebook ikke vil stoppe livestrømming av personer som driver med selvskading – fordi de ikke vil straffe folk i nød.

Det er også greit å komme med trusler – så lenge de ikke er for konkrete.

Trusselen "Noen bør skyte Trump"  vil bli slettet, mens trusler av mer generell karakter som "Spark folk med rødt hår"  vil ikke bli slettet.

Videoer av dyremishandling, vold mot barn og mobbing vil heller ikke bli slettet så lenge misbruket ikke blir hyllet i videoen.

Derimot slår Facebook hardt ned på hevnporno.

Kanskje du er interessert i...