Facebook Libra: Facebook lanserer egen kryptovaluta
Facebook Libra

Facebook lanserer egen valuta, som får navnet libra.

© Shutterstock

Libra: Alt du trenger å vite om den digitale valutaen til Facebook

Facebook står i spissen for en ny digital valuta, libra, og med seg har de mange andre store virksomheter.


Facebook har lansert sin egen digitale valuta, libra. Det er meningen at libra skal fungere som globalt betalingsmiddel allerede fra 2020. 

Med sine to milliarder brukere har Facebook et godt utgangspunkt for å lykkes med prosjektet, men innen valutaen overhodet er klar, har både EU og USA begynt å gå den litt nærmere i sømmene.

Her får du svar på spørsmål om Facebooks nye kryptovaluta libra:

Hva er Facebook Libra?

Libra er en såkalt kryptovaluta, akkurat som bitcoin, som skapte store overskrifter for et par år siden da den plutselig steg i pris.

Men motsetning til bitcoin er libra knyttet til noen av de store nasjonale valutaene i verden for å holde verdien stabil.

Hvem står bak libra?

Libra er styrt av flere virksomheter. Sammen har de dannet en allianse som har fått navnet Calibra, som også er navnet på lommeboken du bruker til å oppbevare dine libra i. Noen av medlemmene i Calibra Association er VISA, MasterCard, PayPal, Lyft, Uber, Ebay, Facebook og Spotify. 

Alle har bidratt med minst 10 millioner dollar, 85 millioner kroner, i prosjektet og har maksimalt én stemme hver når beslutninger skal tas.

Facebook håper at alliansen skal nå 100 medlemmer innen libra lanseres.

> Les også: Alt du trenger å vite om bitcoin

Hvordan virker libra?

I appene WhatsApp og Messenger, som begge er eid av Facebook, blir det lagt inn digital lommebok, en wallet, ved navn Calibra. 

Calibra får også en egen app som kan brukes uavhengig av Facebooks produkter. Noen av samarbeidspartnerne vil sannsynligvis også benytte seg av libra-betalinger i sine apper.

Fra appen Calibra skal du kunne overføre penger til andre brukere eller butikker som tar imot libra-valutaen, akkurat som du kan med Vipps.

Du må identifisere deg med bilde når du oppretter en Calibra-konto. Det skal hindre at Calibra og libra brukes til overføring av svarte penger.

Hvor mye er 1 libra verdt? 

Vekslingskursen på libra er ikke kjent enda, men verdien av 1 libra vil sannsynligvis ligge på samme nivå som 1 euro, 1 dollar og 1 britisk pund.

Hva koster det å betale med libra?

Det vil bli et lite gebyr for overføringer av libra til Calibra-appen når du betaler i butikker. Facebook har foreløpig ikke sagt noe om hvor stort gebyret blir.

Overføringer mellom privatbrukere blir gratis, ifølge Facebook.

Når kommer Facebook Libra?

Facebook regner med at den digitale lommeboken Calibra, som skal brukes til å få tilgang til libra, blir klar i 2020.

Hvor kan jeg betale med libra?

Ingen steder enda. Men Facebook håper at mange butikker vil godta libra som betalingsmiddel, akkurat som de aksepterer betalinger med Vipps.

Kanskje du er interessert i...