Verdens raskeste fibertilkobling

Nylig ble skalaen for overføringshastighet ettertrykkelig sprengt.

Forskere oppnår ekstrem hastighet på nettet

Britiske forskere har virkelig utnyttet hele båndbredden og målte nylig en hastighet som får selv de mest fremoverlente bredbåndsleverandørene til å fremstå som sinker.

27. august 2020 av Steffen Nielsen

Husker du nettets spede barndom, da modemet i beste fall hakket av gårde med 56 kilobit i sekundet? Det var den gangen det tok cirka 10 minuter å laste ned en MP3-fil fra nettet, men bare hvis modemet ditt var blant de raskeste og du hadde råd til å betale for den forbruksberegnede opp- og nedlastingen.

Hastigheten økte raskt i årene som fulgte. Snart målte vi ikke lenger i kilobit, men i megabit, altså millioner av databiter i sekundet.

Glem gigabit

Forskerne ved University College i London bryr seg ikke lenger om overføringshastigheter.

De har tilgang til den nyeste fiberteknologien, og med den har de klart å sette verdensrekord i mengden data overført via kabel, ifølge den britiske avisen Independent.

Forskerne har klart å overføre 178 terabit i sekundet!

Altså 178 000 milliarder bit. Med den hastigheten kan du laste ned nesten alle filmene fra Netflix på ett sekund. 

Rekorden er en femdel raskere enn den tidligere verdensrekorden og dobbelt så rask som den høyeste hastigheten som er i praktisk bruk i dag. Denne hastigheten var mulig å oppnå ved å benytte flere farger i de optiske filtrene. I tillegg satte de inn forskjellige forsterkere på kabelen.

"Snart" tilgjengelig for hvermansen

Ifølge forskerne er det ingenting som står i veien for at de skyhøye hastighetene kan bli allemannseie, eller i det minste kommersielt tilgjengelige, om ikke så lenge.

Fortutsetningen er blant annet at leverandørene plasserer de nevnte forsterkerne i eksisterende optiske fiberkabler. Så hold øye med nettleverandøren din.

Kanskje du er interessert i...