Slik gjør du bilder og video klare til nettsiden
Bilder og video:

Når du skal legge ut bilder og video på nettsiden, må du tenke over hvor mye plass de tar. Hvis filene er for store, risikerer du at nettsiden blir tung og treg. 

Gjør bildene dine helt klare til nettsiden

Hvis du har mange bilder eller video på nettsiden, kan den bli uforholdsmessig tung og treg. Her viser vi hvordan du unngår at det skjer.

6. april 2022 av Niklas Ernst

Noe av det smarteste med å ha en egen nettside er at du fritt kan laste opp bilder, videoer, gallerier og andre filer som du vil at andre skal se.

LES OGSÅ: Redd gamle bilder på rekordtid med genial app

Det kan for eksempel hende du vil dele et bildegalleri med den lokale foreningen eller kanskje vise frem de beste bildene fra ferien din eller bryllupet ditt.

Før du laster opp bilder eller videoer, er det imidlertid lurt å tenke på om du bør redigere dem først.

Et bilde tatt med et kamera kan nemlig ta ganske mye plass, og hvis du har mange bilder samlet på ett sted på nettsiden, kan den fort bli tung å bruke.

LES OGSÅ: Rediger bildene dine i Photoshop helt gratis

Derfor kan du med fordel komprimere bildene slik at de tar mye mindre plass, men fortsatt er av god kvalitet slik at familie og venner kan nyte godt av dem.

Slik komprimerer du bildene

Hvis du f.eks. har et album med 50 bilder og bildene er tatt med et speilreflekskamera, kan innholdet på siden fort komme opp i 200 MB.

LES OGSÅ: Genial nettjeneste gjør bildene dine skarpe

Det er ikke særlig hensiktsmessig hvis de besøkende skal bruke nettsiden din og sitter med en treg eller halvdårlig internettforbindelse.

Heldigvis er det lett å løse problemet. Med det suverene programmet RIOT, som du finner i Fordelssonen, kan du raskt komprimere et bilde slik at det tar mye mindre plass.

Du kan til og med gjøre det med flere bilder samtidig slik at du slipper å endre bildene enkeltvis. 

Få videoen til å ta mindre plass

Én ting er bilder – noe helt annet er videoer. Her kan det bli ekstra vanskelig fordi videofiler kan bli ganske store, særlig hvis de er mer enn et par sekunder lange.

Og det kan altså også ha stor effekt hvis nettsiden din har mange videoer. Også fordi det tar lang tid for deg å laste dem opp.

Heldigvis kan du enkelt gjøre filene mindre og livet enklere for alle med et nytt og smart nettverktøy. I denne artikkelen kan du lære hvordan du bruker verktøyet. 

Og hvis du har noen bilder som er uskarpe eller ute av fokus, kan du i denne artikkelen lese om hvordan du enkelt gjør bildene dine helt skarpe. 

Lag din egen nettside

Har du allerede en egen nettside eller vil du gjerne komme i gang med å lage den, kan du få hjelp i den nye artikkelserien vår som handler om hvordan du lager en nettside med Googles nettsideverktøy, Google Sites. 

Da kan du raskt lage en egen nettside. 

Du kan lese den nyeste delen i Komputer for alle nr. 7/2022, men du kan også lese alle delene i serien i Fordelssonen her.

Kanskje du er interessert i...