Google Sites – Hvordan lager du en gratis nettside? Det forklarer vi her.
Lag din egen gratis nettside:

Det tar ikke mer enn 5 minutter å lage en gratis nettside med Google Sites. 

© Shutterstock

Slik lager du din egen nettside

Med tjenesten Google Sites kan du lage verdens enkleste nettside til f.eks. foreningen din, en bursdag eller et felles fotoalbum – helt gratis.

28. februar 2022 av Niklas Ernst

Det kan være et mas å få koordinert kjøreplan, program, menyer og ønskelister dersom du for eksempel skal arrangere et jubileum eller bryllup med mange gjester.

Men det trenger slett ikke være så vanskelig. Du kan enkelt samle all informasjonen som gjestene dine trenger på din egen nettside.

Og med Google Sites er det enklere enn noen gang å lage en nettside med bilder, video, kart og annet nødvendig innhold. 

Slike nettsider vil også egne seg godt til for eksempel en forening, klubb, hobby eller noe annet du vil vise frem på nettet. 

Og det er helt gratis å lage en slik nettside. Du trenger bare en Google-konto.

LES OGSÅ: Slik oppretter du en Google-konto

Hvordan lager du en nettside?

Tidligere har denne jobben vært forbeholdt folk som kan kode og programmere. De siste årene er det imidlertid blitt enklere for alle å få sin egen nettside ved hjelp av ulike tjenester på nett.

CMS-systemer som f.eks. WordPress er populære blant bloggere fordi det er relativt enkelt å lage en flott og profesjonell nettside, og det er veldig mye hjelp å få til design og nye funksjoner på nettet.

Men du kan lage din egen nettside enda enklere. 

Med Google Sites drar du bare innholdet til den siden du ønsker og trykker på Publiser, og så er du på nettet.

> LES OGSÅ: Google er ikke lenger den mest populære nettsiden på nettet

Hvor mye koster en nettside?

Det er faktisk ikke så dyrt å opprette en nettside, heller ikke en profesjonell. De faste utgiftene ligger på bare et par hundre kroner i året når nettsiden først er publisert på nettet.

Men hvis du skal få noen andre til å lage nettsiden, kan det koste en del.

En profesjonell nettside kan koste alt fra et par tusen kroner og oppover. Hvis du ønsker en profesjonell og fullt funksjonell nettside, f.eks. til en mindre bedrift eller butikk, må du forvente en pris på ca. 20–50 000 kroner – skal den ha avanserte funksjoner, kan prisen lett bli dobbelt så høy.

Men for de fleste er det ikke nødvendig å betale for en nettside.

Hvis du for eksempel bare vil vise frem feriebildene eller hobbyen din, eller du trenger et sted å samle informasjon om neste familiefest, så trenger det ikke koste en krone. Det er imidlertid begrensninger på de gratis nettsidene – du må blant annet gå på kompromiss med f.eks. nettsidens adresse – også kalt URL.

I Komputer for alle er vi fornøyde med mulighetene i Google Sites, som gjør det lett å lage en enkel nettside gratis.

Google Sites er lekende lett

Google Sites er genial når du vil lage en nettside fordi du verken trenger å kunne kode eller programmere.

Systemet i Google Sites er bygd opp som en «dra og slipp-løsning», der du enkelt velger ut elementene du vil ha på nettsiden din og deretter flytter dem rundt med musen – akkurat slik du ønsker.

Det er et glimrende verktøy hvis du skal lage en enkel og rask nettside, f.eks. til foreningen, feriebildene eller neste fest. 

Nettsidene til Google Sites er også svært enkle å oppdatere og vedlikeholde når du først har publisert nettsiden din.

LES OGSÅ: Sjekk enkelt hvor raskt nettstedet ditt er

Lag enkelt og gratis din egen nettside med Google Sites
Google Sites:

Brukergrensesnittet i Google Slides er intuitivt og enkelt å navigere i. Du kan legge til mye forskjellig innhold på nettsiden din, f.eks. tekst, bilder og video. 

Hvordan oppretter du en nettside?

Når du er logget på Google-kontoen din, tar det bare et øyeblikk å opprette nettsiden din. 

Du trenger bare åpne appen Sites fra Google-kontoen din. Dette gjør du ved å åpne en ny nettleserfane i Chrome og klikke på prikkene øverst til høyre. Her velger du Sites.

Nå kan du velge å ta utgangspunkt i noen av malene som Google har laget til deg – eller du kan starte en tom nettside. Det enkleste er å starte med en mal – du kan alltids endre farger og oppsett senere. 

Deretter er det bare å begynne å fylle på med innhold på nettsiden din. I menyen til høyre ser du de forskjellige alternativene. Velg f.eks. et bilde eller en tekstboks og plasser den der du ønsker på nettsiden din. 

Når du er klar, velger du Publish øverst til høyre, gir siden din et navn og så er nettsiden din tilgjengelig på nettet. 

I Komputer for alles veiledning til Google Sites lærer du mer om hvordan du best oppretter din egen nettside gratis. 

Du kan se nærmere på veiledningen vår til Google Sites her

Sett inn innhold på din egen nettside

Det er utrolig enkelt å sette inn innhold du vil dele med andre i Google Sites. 

Det kan være bilder i et galleri, en video fra YouTube eller kanskje et kart fra Google Maps med en adresse på slik at det er enkelt å finne frem.

Det er også enkelt å lage undersider, slik at de besøkende kan klikke seg rundt på nettsiden og gå på oppdagelsesferd i innholdet. 

Google Sites er enkelt å bruke, og du kan også utforske det på egen hånd.

Stor veiledning til din egen nettside på Google Sites

Hvis du vil ha litt hjelp med å komme i gang, kan du i det nye nummeret av Komputer for alle 5/2022 lese første del av serien vår om Google Sites. Her lærer vi deg alt som er verdt å vite om Google Sites over fire deler.

Du kan allerede nå lese den første delen «Slik lager du en nettside på 5 minutter» i Fordelssonen her.

Den fjerde og siste delen er tilgjengelig fra slutten av april 2022, etter at den har vært publisert i det trykte magasinet. Med de fire delene får du alle verktøyene du trenger til å lage din egen nettside. 

Kanskje du er interessert i...