Hva er en DNS-tjener

Hva en DNS-tjener er og hvordan den fungerer. Se også hvordan du kan skifte til en DNS-tjener hos Google.

Hva er en DNS-tjener?

Har du noen gang fått en feilmelding med teksten "DNS svarer ikke", uten noen ytterligere forklaring? Du er ikke alene. Her forklarer vi hva som skjer og hvordan problemet kan løses.

En leser forteller at han til tider får en dialogboks om at DNS-tjeneren ikke svarer. 

Resultatet er en tom side der for eksempel forsiden til Aftenposten skulle vært. 

Det er heldigvis et problem du lett kan løse selv.

I denne artikkelen kan du lese om hva en DNS-server er, hvorfor DNS-serveren sperrer enkelte hjemmesider og hvordan du enkelt kan bytte til Googles DNS-servere.

Hva er en DNS-tjener?

En DNS-tjener er en "Domain Name Server", eller ganske enkelt navnetjener, og er kort fortalt en tjeneste som oversetter IP-adresser til hjemmesidenavn.

For datamaskiner består nemlig adressen til en hjemmeside av en IP adresse i tallformat, for eksempel 64.646.758.23, men fordi det ville vært vanskelig å huske at nettadressen til NRK, Aftenposten eller andre er 64.646.758.23, bruker vi i stedet adresser i tekstformat.

Det betyr at man trenger en tjener som tar seg av oversettelsen når man skriver for eksempel nrk.no for å komme til den aktuelle IP-adressen. Derfor ber pc-en alltid om IP-adressen hos DNS-tjeneren, før nettsiden lastes inn i nettleseren.

Dessverre hender det at DNS-tjeneren er ganske treg, og dermed kommer den nevnte feilmeldingen. 

DNS-tjeneren kan sperre hjemmesider

Det er også via DNS at en tjenesteleverandør (som Get, Telenor o.a.) kan bli pålagt å sperre bestemte hjemmesider – for eksempel den mye omtalte Piratebay, som er en søketjeneste for rettighetsbeskyttet materiale.

I så fall fjerner leverandøren ganske enkelt adressen fra listen over adresser som skal oversettes. Det betyr at hvis maskinen din i stedet henvender seg til en annen DNS-tjener for å få tilgang der, vil ikke nødvendigvis de samme sidene være sperret.

Bruk Googles DNS-tjenere

Hvis du gjentatte ganger har problemer med å bruke DNS-tjeneren hos tjenesteleverandøren din, er det lett å bytte til en annen.

Googles DNS-tjenere er blant de beste og er både raske og stabile. Når du inngår en ny avtale om internettilkobling og skal aktivere den via nettleseren, må det imidlertid gjøres på DNS-tjeneren til leverandøren.

Etter aktiveringen kan du bytte til den DNS-tjeneren du ønsker.

Kanskje du er interessert i...