Hvor kommer internett fra? Vi har svaret.
Hvor kommer internett fra?

Tusenvis av kilometer med kabel gjør det mulig å bruke internett og å sende eposter.

© Shutterstock

Hvor kommer internett fra?

Internett omtales ofte som en sky, men det misvisende. Mesteparten av internett-trafikken i verden, hele 99 prosent, går nemlig gjennom kabler med diameter som en ølboks, og de ligger på havbunnen.

12. mars 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Kabler med en samlet lengde på over en million kilometer gjør det mulig for deg å lese disse linjene. Internett er nemlig en høyst fysisk størrelse som blant annet består av ufattelig mange kabler og servere.

De fleste har en idé om at de laster ned innhold fra en server når de for eksempel strømmer fra Netflix eller Googler, men de færreste vet at innholdet beveger seg gjennom sjøkabler for å komme frem til pc-en, SmartTV-en eller telefonen din.

Kablene kobler sammen kontinenter og land, og lynraske dataoverføringer gjør det mulig å besøke hjemmesider på få sekunder.

Her ligger kablene

Hos TeleGeography har de utviklet et interaktivet kart som gjør det mulig å se hvor sjøkablene går og finne informasjon om dem. Det er imponerende å se alt samlet på et sted. 

Du kan se hvor i Norge punktene som forbinder oss til resten av verden ligger, og du kan se hvem som eier og vedlikeholder kablene som sørger for at du har tilgang til amerikanske, japanske og spanske hjemmesider. 

Du kan se utsnitt av kartet – eller full størrelse her:

Les mer i Komputer for alle

I Komputer for alle nummer 4/2018 kan du lese mer om de 400 megakablene som sørger for at du kan lese disse linjene her, og om hva som skjer når maskinen din leser en hjemmeside.

Hundrevis av sjøkabler kobler verden sammen

Tegner du et abonnement nå, kan du lese artiklen og de siste 10 numrene av bladet med det samme på mobilen eller nettbrettet med appen Wype.

Som abonnent får du også tilgang til Fordelssonen som inneholder mer enn 300 gode og gjennomtestede programmer til pc-en.

Kanskje du er interessert i...