HedyLamarr

Kvinnelig skuespiller fant opp WiFi

Hedy Lamarr er mest kjent som skuespiller i Hollywood, men hun er faktisk også opphavskvinnen til en teknologi som blant annet har gjort WiFi og Bluetooth mulig. I dag ville hun ha fylt 101 år.

9. november 2015

En av 40-tallets store kvinnelige filmstjerner var Hedy Lamarr. Hun spilte mot mannlige superstjerner som Clark Gable og Spencer Tracy og ble kalt "verdens vakreste kvinne" – men hun var også en lynende intelligent oppfinner.

Hedy Lamarr ble født i Østerrike, og under 2. verdenskrig var hun spesielt opptatt av å bidra i kampen mot de tyske troppene. Sammen med komponisten George Antheil konsentrerte hun seg om radiosignalene som torpedoer er avhengig av for å treffe målet.

Det var nemlig enkelt å blokkere radiosignalene slik at torpedoene ikke nådde sine mål. Derfor utviklet Lamarr og Antheil en teknologi som kalles "frekvenssprang", der signalene skiftet mellom 88 forskjellige frekvenser – og det var for mye til at fienden klarte å blokkere alle på én gang.

Det amerikanske forsvaret var ikke interessert, men brukte teknologien tyve år senere, da patenten til Lamarr utløp. Siden den gang har teknologien dannet grunnlag for moderne systemer som GPS, Bluetooth og WiFi, som er svært utbredt i dag.

Hedy Lamarr døde i 2000, men hun rakk å bli anerkjent for sin oppfinnelse før hun døde. I 1997 ble hun nemlig tildelt Electronic Frontier Foundations Pioneer Award.

Kanskje du er interessert i...