Fire nettlesere: Chrome, Edge, Safari og Firefox
Nettlesere

The Beatles hadde John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. WECG har Apple, Microsoft, Google og Mozilla.

© Shutterstock

Stort samarbeid skal forbedre nettleserutvidelser

Apple, Microsoft, Google og Mozilla har inngått et samarbeid som skal sørge for at nettleserutvidelser blir bedre i fremtiden.

Apple, Microsoft, Google og Mozilla.

Vanligvis konkurrerer de fire nettleserne om brukernes gunst, men nå skal de samarbeide.

Fire av verdens største nettleserutviklere har nemlig inngått et bemerkelsesverdig samarbeid og dannet WebExtensions Community Group.

Formålet med WebExtensions Community Group, som forkortes WECG og er et litt usedvanlig samarbeid, er å lage bedre nettleserutvidelser (også kjent som extensions).

Dette skal skje ved å sikre felles standarder for utvikling av nettleserutvidelser.

LES OGSÅ: Slik installerer du utvidelser i Google Chrome

Sikkerhet og funksjonalitet i fokus

Det utvikles hele tiden nye utvidelser til nettleserne.

Mange av dem er glimrende og gjør livet på Internett enklere og morsommere for oss, for eksempel i form av små snarveier til tjenester du bruker i hverdagen. 

Men dessverre finnes det også en del nettleserutvidelser som har sikkerhetsproblemer, og noen utvidelser er ondsinnede med vilje. De kan for eksempel bidra til å spre skadelig programvare.

Det er blant annet derfor Apple, Microsoft, Google og Mozilla har bestemt seg for å samarbeide om å innføre nye standarder innen utviklingen av nettleserutvidelser.

Først og fremst skal de nye standardene sørge for at nettleserutvidelsene blir tryggere å bruke. I forlengelsen av dette skal nettleserutvidelsen også beskytte brukernes privatliv bedre.

I tillegg til økt sikkerhet, er det også en del av målsettingen at nettleserutvidelser skal fungere mer stabilt, holdes bedre ved like og ha bedre kompatibilitet.

LES OGSÅ: Populært nettlesertillegg rammet av skadelig programvare

Nettleserne skal fungere bedre sammen

Har du noen gang forsøkt å bytte nettleser? 

Da har du kanskje opplevd at dine foretrukne nettleserutvidelser ikke virker på den nye nettleseren. Det kan være ganske irriterende, men i følge WECG skal dette snart være historie.

WECG vil nemlig gjøre det lettere for utviklerne å skape nye utvidelser og få nye og eksisterende utvidelser til å fungere på tvers av nettlesere. Det skal blant annet skje ved hjelp av felles HTML-koding.

Prosjektet er fortsatt på et tidlig stadium. Når nettleserutvidelsen blir forbedret og det ambisiøse samarbeidet forventes å bære frukt, vet vi ikke ennå. 

Men Apple, Microsoft, Google og Mozilla ønsker andre utviklere av nettlesere og utvidelser velkommen i samarbeidet for å sikre bedre nettleserutvidelser.

Kanskje du er interessert i...