Bedre Wi-Fi med nye antenner til ruteren

Har du dårlig dekning på det trådløse hjemmenettverket, er det ikke sikker at du behøver å bytte ut ruteren. Du kan i stedet prøve rimelige, men mye kraftigere antenner.

26. desember 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen


De fleste hjem har trådløst nettverk, enten via et modem fra tjenesteleverandøren eller en ruter du har kjøpt selv.

Dessverre kan det være vanskelig å få det trådløse nettverket til å dekke hele huset, og det betyr døde soner der du ikke kan bruke nettverket.

Rimelig, men effektiv løsning

Før du haster ut og bruker penger på en repeater eller extender eller begynner å trekke nettverkskabler rundt i hele huset, er det en billig og enkel løsning du kan prøve først.

Du kan ganske enkelt bytte antennene på ruteren med noen som er større og kraftigere, og som gir bedre dekning.

Det er lett å bytte antenner selv

Det krever at du har en ruter med synlige, eksterne antenner, og det har de fleste.

Antennene er skrudd fast i ruteren med en RP-SMA-kontakt, som du også finner på antenner i velassorterte elektronikkbutikker.


Samme type kontakt benyttes også på mange nettverkskort i stasjonære pc-er, og her kan du også få glede av å bytte antennene til en kraftigere type.

Hvis du skal bytte antenner på ruteren, må de ha RP-SMA-kontakt.

Antennene på ruteren må ha RP-SMA-kontakt for at du skal kunne bytte dem ut.

Mye kraftigere antenner

En vanlig ruter med eksterne antenner har vanligvis en sendestyrke omkring 3 dBi for 2,4 GHz og omkring 5 dBi for 5 GHz-nettverk.

Antenner du kan kjøper separat har vanligvis en sendestyrke på 7–10 dBi. Det betyr at de gir et større dekningsområdet og kan gi deg tilgang på steder der du ikke hadde det tidligere.

Her finner du nye og bedre antenner

Det finnes mange forskjellige antenner med forskjellige spesifikasjoner. Bruker du hovedsakelig et 2,4 GHz nettverk, kan du for eksempel kjøpe TP-Links TL-ANT2409CL hos cdon.no til 161 kroner og få en sendestyrke på 9 dBi.

Dette er en rundtstrålende antenne, og gir bedre dekning enn antennen(e) som fulgte med ruteren.

Bruker du derimot et 5 GHz-nettverk og har et bestemt område som er helt radiodødt, kan du velge en litt dyrere løsning: En stor 10 dBi-antenne som sender på både 2,4 og 5 GHz i én bestemt retning. Den koster 295 kroner hos 123elektronikk.no.

Flere enkle tips til bedre nettverk

Det er mange faktorer som påvirker signalstyrke og dekning, og det er mange ting du kan gjøre selv for å få mer fart på signalene.

I den nye utgaven av bladet Komputer for alle får du tips om hvordan du plasserer ruteren slik at du unngår støy og forstyrrelser, samtidig som du gjør nettverket sikrere og mer stabilt.

Les artikkelen i Komputer for alle nummer 1/2020 – eller les den i Fordelssonen (krever pålogging)

Kanskje du er interessert i...