phone_question

Slik bruker du Bluetooth

Hva er egentlig Bluetooth, og hvordan bruker man det? Les vår bluetooth-guide til Android, iPhone og Windows-telefoner her.

6. august 2018

Bluetooth er en teknologi for trådløs overføring av data fra bl.a. datautstyr til mobiltelefon, og omvendt. Flere og flere enheter bruker nå Bluetooth, for eksempel tastaturer, mus og høytalere.

Hvorfor heter det Bluetooth?

Bluetooth betyr blåtann. Det var navnet på en av Danmarks første konger, Harald Blåtann, som regjerte i vikingtiden mellom 958 – 987. Noen kilder forteller at han fikk tilnavnet på grunn av en svart eller blå tann, mens andre hevder at det kommer av hans usedvanlige mørke hår og hud. Harald Blåtann var den første kongen som regjerte over et samlet Danmark, og i en periode hadde han også overherredømme over store deler av Norge. I starten siktet Bluetooth på en forening av telefonindustrien og dataindustrien, og derfor kom man på å navngi teknikken etter vikingkongen Harald Blåtann. Bluetooth-logon er også inspirert av runtegnene for H og B - med andre ord Harald Blåtanns initialer.

Hvordan kobler jeg på Bluetooth?

Android: 

 1. Gå til: Innstillinger > Trådløs og nettverk > Innstillinger for Bluetooth. Her kobler du på bluetooth. Deretter begynner telefonen din å søke etter andre bluetooth-enheter i nærheten.
 2. Ikke alle bluetooth-enheter aktiveres på samme måte. Det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen til det enkelte produkt, og følger den aktuelle veiledningen for tilkobling.
 3. Når du har aktivert den andre bluetooth-enheten, vil navnet på denne enheten dukke opp på telefonen din. Under navnet på telefonen, skal det dukke opp en beskjed om at du nå kan pare de to enhetene.
 4. Når du har trykket på navnet, vil telefonen din oprette forbindelse til enheten. Noen enheter krever dessuten at du oppgir eller bekrefter en pinkode før forbindelsen kan oprettes.

iPhone: 

 1. Gå til: Innstillinger > Generelt > Bluetooth. Her kobler du til bluetooth, og deretter begynner telefonen din å søke etter andre bluetooth-enheter i nærheten.
 2. Ikke alle bluetooth-enheter aktiveres på samme måte. Det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen til det enkelte produktet, og følger den aktuelle veiledningen for tilkobling. Bluetooth-enheten din skal dessuden være maks 9 meter fra iPhonen din.
 3. Når du har aktiveret den andre bluetooth-enheten, vil navnet på denne enheten dukke opp på iPhonen din.
 4. Når du så har trykket på enhetens navn, vil iPhonen be deg bekrefte at du ønsker å sammenkoble enhetene. Når du har bekreftet dette, vil enhetene pares via bluetooth.

Windows Phone: 

 1. Gå til: Innstillinger > Bluetooth. Her kobler du på Bluetooth, og deretter begynner telefonen din å søke etter andre bluetooth-enheter i nærheten.
 2. Ikke alle bluetooth-enheter aktiveres på samme måte. Det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen til det enkelte produktet, og følger den aktuelle veiledningen for tilkobling
 3. Når du har aktiveret den andre Bluetooth-enheten din, dukker navnet på enheten opp på telefonen din. Du blir nå bedt om å bekrefte at du ønsker å pare enhetene.
 4. Når du har trykket på navnet, vil telefonen din så opprette forbindelse til enheten. Noen enheter krever dessuten at du oppgir eller bekrefter en pinkode før forbindelsen kan oprettes.

Få et tastatur til nettbrettet med Komputer for alle 

Nå kan du få et smart tastatur til nettbrettet sammen med Komputer for alle, slik at du slipper å bruke de irriterende skjermtastene. Det praktiske Bluetooth-tastaturet har en god størrelse, men tar lite plass i vesken og veier ikker mer enn 350 gram. 

Det er enkelt å koble Bluetooth-tastaturet til alle moderne nettbrett eller smarttelefoner, og når det er gjort, kan du skrive med vanlige taster. Akkurat som på en pc. 

Over tastene er det en fordypning der du kan sette nettbrettet eller telefonen i en god vinkel mens du skriver. 

Tastaturet i seg selv koster 379 kroner, men akkurat nå kan du få det sammen med to nummer av Komputer for alle for kun kroner 69,50. 

Kanskje du er interessert i...