Hva er et mesh-nettverk?

Et mesh-nettverk i hjemmet gir deg bedre nettforbindelse. Her forklarer vi hvordan et mesh-nettverk fungerer.

Hva er et mesh-nettverk?

Du har kanskje hørt om den nye typen rutere som oppretter mesh-nettverk? Et mesh-nettverk gir full dekning i hele huset. Men hva er det egentlig?

4. september 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

De fleste som har en trådløs ruter har opplevd frustrasjon når utstyret ikke leverer trådløst signal i hele huset – eller at dekningen er så dårlig at det knapt er mulig å sende en epost.

Problemer som dette vil produsenter av nettverksutstyr helst unngå, og det gjør de med mesh, som er den nyeste typen ruter du finner i butikken.

Slik virker mesh-nettverk

Mesh-nettverk virker ved at du i stedet for å ha én hovedruter gjerne har tre trådløse enheter, og en av disse er igjen koblet direkte til internett, for eksempel via et kabelmodem fra tjenesteleverandøren.

Enhetene plasseres på forskjellige steder i hjemmet og kommuniserer fritt med hverandre.

Det betyr at hvis du for eksempel er i den ene enden av huset og det er to trådløse enheter mellom deg og den enheten som er koblet til internett, sendes data fra den første enheten til den midterste, og til slutt til internett-enheten, som igjen sender og mottar fra verden utenfor.

Slik fungerer et mesh-nettverk

Flere mesh-enheter plassert rundt i huset, gir bedre nettforbindelse.

Fordelene ved mesh-nettverk

Et mesh-nettverk er mer effektivt enn en vanlig ruter og et antall repeatere. Repeatere kommuniserer nemlig kun med ruteren og ikke innbyrdes, som enhetene i et mesh-nettverk.

En annen stor fordel med et mesh-nettverk er at det alltid sørger for at du har den best mulige tilkoblingen. Det gjør det ved å velge de raskest tilgjengelige trådløse punktene, sende på den minst trafikkerte kanalen og bruke den raskeste båndbredden. 

Du slipper altså å endre nettverksoppsettet manuelt. Det kan du overlate til mesh-enhetene.

Dessuten får du med et mesh-nettverk spredt nettverksportene rundt i huset. Hver enhet inneholder nemlig et par nettverksporter i bunnen, slik at det for eksempel er lett å koble til en Smart-tv eller en pc via kabel, selv om de ikke står i nærheten av bredbåndsmodemet.

Dessverre betyr tre enheter i stedet for én at prisen er høyere enn for en vanlig ruter. En pakke med tre mesh-rutere ligger gjerne på rundt 3000–3500 kroner.

Til gjengjeld får du altså god trådløs dekning i hele huset.

Få det beste mesh-nettverket

I Komputer for alle nummer 14/2018 tester vi mesh-nettverk og gir deg de beste forslagene til hvordan du får trådløst nett i hele huset.

Vi ser på fire forskjellige mesh-systemer og tester brukervennlighet, rekkevidde, funksjoner og hastighet.

Kjøp bladet hos din nærmeste bladforhandler eller tegn et abonnement nå og les testen med det samme i appen Wype.

> Akkurat nå kan du få én utgave av Komputer for alle og tilgang til nærmere 400 programmer, 400 videokurs og mye annet for kun kroner 29,–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...