En NAS-server er først veldig smart når det er enkelt å lagre og hente filer på den. Og det blir det med Resilio Sync.
Synkronisering:

En NAS-server er først veldig smart når det er enkelt å lagre og hente filer på den. Og det blir det med Resilio Sync.

© Shutterstock

Lagre pc-filene enkelt på NAS-serveren

Resilio Sync er et vanvittig smart synkroniseringsprogram som kan installeres på både datamaskiner, telefoner og NAS-enheter. Med programmet er du garantert at du alltid har tilgang til filene dine fra alle enheter.

En NAS-server, altså et nettverkslager, er utrolig praktisk når du vil samle filene dine på tvers av enheter i hjemmet, men den blir først veldig smart når du kan fjerne de manuelle mellomleddene.

Hvis du ønsker å lagre viktige filer som f.eks. bilder fra pc-en på NAS-enheten eller ta en sikkerhetskopi av pc-en og lagre den på nettverksstasjonen, må du vanligvis kopiere filene manuelt frem og tilbake med Windows Filutforsker eller NAS-enhetens eget filhåndteringssystem.

Dette kan gjøres mye smartere med den fantastiske appen Resilio Sync, som kan installeres på datamaskiner med Windows, Linux eller MacOS.

I Fordelssonen finner du versjonen som kan installeres i Windows.

> Les også: Hva er en NAS-enhet og hvorfor trenger jeg det?

Kan også installeres på NAS-enheten

Med programmet installert på pc-en velger du selv hvilke mapper på pc-en som skal gjøres tilgjengelige for de andre enhetene dine, for eksempel en annen pc eller telefonen.

Ekstra smart blir det imidlertid hvis du har en NAS-server. 

Da kan du nemlig installere Resilio Sync-appen direkte på NAS-serveren ved å gå inn i appbutikken i NAS-enhetens operativsystem. Det fungerer med NAS-enheter fra Synology, Asustor, WD, Drobo, Netgear og flere andre produsenter.

Hvis du har en NAS-enhet av merket Synology, kan du gå til Pakke Center, velge Alle pakker og bla ned til Tredjepart. Klikk deretter på Resilio Sync og velg Installer.

> Les også: Slik beskytter du NAS-enheten mot skadevare og virus

Når du har installert Resilio Sync på NAS-enheten, kan du åpne innstillingene for synkronisering direkte i nettleseren. Her er det vist fra en NAS-enhet av merket Synology.
Resilio Sync til NAS:

Når du har installert Resilio Sync på NAS-enheten, kan du åpne innstillingene for synkronisering direkte i nettleseren. Her er det vist fra en NAS-enhet av merket Synology.

Start Resilio Sync på NAS-enheten

Når du har installert Resilio Sync på NAS-enheten, finner du en snarvei til appen i oversikten over appene dine. 

Herfra kan du enkelt starte appen, som deretter åpnes på en ny side i nettleseren.

Du kan nå importere mappen du har valgt å dele fra pc-en, eller du kan dele en mappe fra NAS-enheten som du vil ha tilgang til fra pc-en.

Hvis du også har datamaskiner med et annet operativsystem enn Windows, kan du laste ned Resilio Sync til pc-er med Linux eller MacOS via denne lenken.

Resilio Sync er gratis for private hvis du bare ønsker å dele mapper, slik vi har beskrevet ovenfor. Programmet kan naturligvis gjøre mye mer hvis du betaler for det, men det er ikke nødvendig til vanlig bruk.

Du kan lese om forskjellene mellom gratisversjonen og betalingsversjonen her.

Slik synkroniserer du telefonen og pc-en

I Komputer for alle nummer 10/2023 kan du lese mye mer om Resilio Sync.

Her viser vi hvordan du får Resilio-appen på telefonen til automatisk å sikkerhetskopiere mappen med kamerabildene til en mappe på pc-en eller NAS-serveren.

Når du først har satt opp synkroniseringen, går det automatisk i det øyeblikket du tar et nytt bilde eller spiller inn en ny video med telefonen.

Dermed er det slutt på å fomle med USB-kabler og huske å sikkerhetskopiere de viktige minnene på telefonen.

> Les artikkelen og last ned programmet fra Fordelssonen her

Slik fungerer Resilio Sync

Det profesjonelle programmet Resilio Sync bruker den samme såkalte peer-to-peer- eller P2P-teknologien som også brukes til BitTorrents, der mange brukere kan dele filer med hverandre uten å være styrt av en sentral server. 

Med P2P fungerer hver datamaskin på nettverket eller Internett som både server og klient, og derfor kan du med Resilio Sync dele filer mellom egne enheter uten at trafikken må innom en bedriftsserver på Internett, slik du må med lagringstjenester som Google Disk eller iCloud. 

Programmet har derfor også den store fordelen at du kan lagre så mye data som du har plass til på pc-en – og at det ikke er noen begrensninger i størrelsen på de enkelte filene. 

Når du parkobler en datamaskin og en telefon eller to pc-er i Resilio Sync, får enhetene direkte tilgang til hverandres IP-adresser og sender deretter filene til hverandre uten mellomstasjoner. 

Det fungerer både via Internett hvis du ikke er hjemme og enda raskere via det lokale hjemmenettverket.

Kanskje du er interessert i...