Oppdater alle enhetene og få et raskere nettverk

Når du oppgraderer det trådløse nettet, må du huske at alle enhetene i nettverket må støtte den nye standarden.

© Shutterstock

Oppgrader pc-en og få full hastighet på nettverket

Et nytt nettverkskort kan gjøre underverker for overføringshastigheten, men husk at nettverket ikke er raskere enn det svakeste leddet.

1. juni 2017 av Morten Skeldal Østergaard

Når det gjelder hastigheten på trådløse nettverk, gjelder det gamle ordtaket om at et kjede ikke er sterkere enn det svakeste leddet. 

Det nytter ganske enkelt ikke å installere nytt utstyr i den ene enden av tilkoblingen hvis du ikke oppgraderer i den andre.  

Hvis du for eksempel kjøper en ny ruter eller får en fra nettleverandøren, må du altså passe på at alle delene av nettverket støtter samme nettverksstandard for å få fullt utbytte av den høyere hastigheten.

Få oversikt over standardene

Den nyeste trådløse standarden heter 802.11ac og erstatter 802.11n – men hvis du skaffer deg en ac-ruter, vil den fortsatt kunne kommunisere med en pc som følger den eldre 802.11n-standarden.  

I så fall vil imidlertid hastigheten være begrenset av n-standarden. 

Det er mange fordeler ved 802.11ac-standarden: Hastigheten er høyere, stabiliteten er bedre, strømforbruket er lavere, og du kan ha flere enheter på samme nettverk.

En billig oppgradering

Har du en stasjonær pc, kan du installere et nettverkskort og plassere de kraftige eksterne antennene med litt avstand til maskinen for å få best mulig forbindelse med ruteren.

Den bærbare pc-en kan utstyres med en liten USB-adapter, som ofte har mindre antenner enn modellen til stasjonære pc-er og dermed litt kortere rekkevidde.

En oppgradering av det trådløse nettverket koster fra kroner 660.

I artikkelen «Gi maskinen superkrefter» i Komputer for all nummer 9/2017, får du mange flere forslag til hvordan du kan blåse nytt liv i en sliten pc.

Tegner du et  abonnement nå, kan du lese hele artikkelen med det samme på mobilen eller nettbrettet i appen Wype

Kanskje du er interessert i...