Velg 2,4 GHz eller 5 GHz på det trådløse nettverket
2,4 GHz eller 5 GHz?

Trådløse nettverk sender i flere frekvenser, men en del utstyr kan bare kommunisere på én av frekvensene, noe som kan forårsake problemer. 

Velg 2,4 GHz eller 5 GHz på det trådløse nettverket

5 GHz-nettverk er nyere enn 2,4 GHz, men det betyr ikke alltid at det er bedre. Les om forskjellene på de to nettverkene her.

1. desember 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

De første trådløse nettverkene var alle av typen 2,4 GHz, og først for noen år siden da dual band ble introdusert, kunne også 5 GHz-frekvensen brukes.

I begynnelsen kunne de fleste enheter enkelt koble seg opp på nettverket hvis de hadde et trådløst nettverkskort installert.

Da 5 GHz-frekvensen ble tatt i bruk, måtte de innebygde nettverkskortene også være kompatible med denne frekvensen.

Det er ikke noe problem for dagens datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett selv om de har flere år på baken, men det kan skape problemer for en del annet utstyr du gjerne vil koble til nettverket.

> Les også: Fire triks som gir deg bedre trådløst nettverk – helt gratis

2,4 GHz har mange fordeler

Grunnen til at den trådløse standarden ble utvidet med 5 GHz-båndet istedenfor bare å erstatte 2,4 GHz-båndet, er at det eldre nettverket fortsatt har noen fordeler i enkelte situasjoner.

  • 2,4 GHz-frekvensen gir lengre rekkevidde, og den er kompatibel med utstyr av eldre dato. 
  • 5 GHz-frekvensen tilbyr høyere hastigheter, men har kortere rekkevidde enn 2,4 GHz.

Den høyere hastigheten som 5 GHz tilbyr, er i mange tilfeller ikke nødvendig for det spesifikke utstyret som kobles til nettverket. 

Det gjelder f.eks. smarte stikkontakter, lyspærer, helsearmbånd eller tilsvarende produkter som bare skal sende en liten mengde data via nettverket. 

Derfor velger produsenter av denne typen utstyr ofte å utstyre det med en 2,4 GHz-brikke, som ikke fungerer med 5 GHz. 

Det betyr også at smarte stikkontakter kan sitte langt unna den trådløse ruteren uten å få problemer med forbindelsen. 

Nye rutere samler nettverkene

Det selges fremdeles ganske mye utstyr som bare virker med 2,4 GHz-frekvensen, og det betyr at du ikke alltid kan koble utstyret til et moderne nettverk. 

Det skyldes at mange nyere rutere ikke har to separate nettverk, altså ett til hver frekvens, men heller har ett felles til begge frekvensene. 

Konsekvensen av dette er at en del smart hjemmeutstyr som nettverkskameraer, smarte stikkontakter og lignende, ikke er i stand til å koble seg til nettverket fordi de bare er utstyrt med en 2,4 GHz-brikke.

> Les også: Lær å kjenne ruteren din med denne enkle ordboken

Slik løser du problemet

I Komputer for alle 19/2021, som er i salg nå, kan du lese om hvordan du får det gamle utstyret – eller annet utstyr som bare fungerer med 2,4 GHz – koblet til det moderne, felles nettverket.

> Les hele artikkelen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...