netværk-router

5 råd som gir deg bedre trådløst nettverk

Mange ting påvirker trådløse nettverk. Her får du fem råd som gir deg et bedre trådløst signal.

14. november 2016 av Christian Slot

Du kjenner sikkert til det; det trådløse nettverket er utrolig tregt, hjemmesidene lastes langsomt, og av til brytes tilkoblingen helt.

Men det er ikke sikkert at dette er nettleverandørens feil. Det kan være signalet du har hjemme, som kan være årsaken til at forbindelsen svikter.

Her er fem god råd du bør sjekke, hvis du ønsker et raskere trådløst nettverk:

1. Ruteren står gjemt vekk

Mange gjemmer vekk den trådløse ruteren, setter den for eksempel i et skap, bak sofaen eller i soverommet – gjerne under sengen.

Hvis ruteren er omgitt av mange flater, forstyrres signalet. Det kan gjøre det dårligere eller sørge for at det ikke når frem til de enkelte enhetene.

2. Metall, elektronikk og vann dreper signalet

Setter du ruteren i nærheten av annen elektronikk, metall eller vann, for eksempel et akvarium, får signalet dårligere vilkår og vil ikke virke som det skal.

3. Bruker du 5 eller 2.4 Ghz?

Data overføres raskere på 5 Ghz-båndet. Dessuten er det ikke så mange andre elektroniske apparater som bruker denne frekvensen, og det betyr at det er ganske uforstyrret.

2,4 Ghz-båndet har derimot lengre rekkevidde, og det kan være en fordel hvis ruteren står langt unna.

Sjekk om du bruker 5 eller 2,4 Ghz i oppsettet på ruteren. Hvis du er heldig, sender den signaler på begge frekvensbåndene.

4. Nettverksutvidere

Er det betongvegger eller andre tykke vegger i boligen, kan det være vanskelig å få signaler ut til alle rommene.

Én løsning kan være å bruke forlengere som du setter i stikkontaktene, og som fordeler nettverkssignalene til andre rom via strømnettet.

5. Sjekk signalet med en app

For å lokalisere problemene kan det være en god idé å bruker en app til å måle signalstyrken på det trådløse nettverket.

Til Android finnes appen Wifi Analyzer som måler signaler i sanntid.

> Sjekk nettverket med mobilen

Kanskje du er interessert i...