Mann som oppretter Wi-Fi-nettverk på mobilen.

Med et mobilt tilgangspunkt på telefonen får du nettforbindelse til pc-en overalt.

Slik lager du et mobilt tilgangspunkt til hele familien

Med et mobilt tilgangspunkt er det lett å få internett til pc-en selv om det ikke er Wi-Fi-signaler i nærheten. Alt du trenger er mobilen.

8. juli 2020 av Martin Haverholm


Hva gjør du når du har behov for å komme på nett med pc-en, men ikke har Wi-Fi-signal?

Heldigvis kan et mobilt tilgangspunkt, også kalt hotspot eller trådløs sone, gi deg Wi-Fi til både pc, nettbrett og familiens mobiltelefoner.

Et mobilt tilgangspunkt virker som en vanlig Wi-Fi-ruter som du kan ta med deg overalt hvor det er mobildekning.

Du kan dele det mobile tilgangspunktet med alle som har passord. Det er også lett å sette opp, slik at hele familien kan få tilgang til mobilt Wi-Fi raskt.

Hva er et mobilt tilgangspunkt?

Et mobilt tilgangspunkt er en funksjon som finnes på de fleste nyere mobiltelefoner. Funksjonen lar deg bruke mobilsignalet som et Wi-Fi-nettverk der også andre enheter kan logge seg på.

Du bør sikre det mobile tilgangspunktet med et passord, slik at ikke hvem som helst kan bruke mobildata på din bekostning, men løsningen gjør det lett å bruke mobilt Wi-Fi når du er på reise. Du kan også bruke denne metoden hjemme hvis du har problemer med det vanlige trådløse nettverket.

Vær oppmerksom på at et mobilt tilgangspunkt bruker data fra mobilabonnementet. Du må altså være sikker på at du har nok data tilgjengelig før du eller noen annen som bruker nettverket for eksempel begynner å strømme en film på Netflix.

Et mobilt tilgangspunkt virker bare hvis du har dekning på mobiltelefonen.

Tips: Spar penger og få sikkert nettverk i ferien

Før du begynner ferien i inn- eller utland kan det være smart å se gjennom mobilabonnementet og kanskje oppgradere det, slik at du har ekstra mobildata i ferien.

Du kan dele mobildata med resten av familien via et mobilt tilgangspunkt.

Dette er billigere enn hvis hele familien skal oppgradere sine abonnementer, og billigere enn hvis du kommer til å overskride datakvoten underveis.

Med nok mobildata slipper du også å benytte deg av tvilsomme gratis Wi-Fi-tilbud på hoteller og kafeer i løpet ferien. Her kan du nemlig også bruke mobiltelefone som tilgangspunkt, og dermed behøver du ikke å være bekymret for sikkerheten på nettverket.

> Les også: Gratis internett kan bli dyrt

Slik oppretter du et mobilt tilgangspunkt

Her viser vi hvordan du oppretter et mobilt tilgangspunkt på en Samsung-telefon.

Fremgangsmåten er omtrent den samme på andre modeller.

  1. Åpne telefonen og dra en finger ned fra den øverste skjermkanten. Trykk på tannhjulet øverst i høyre hjørne.
  2. Det åpner menyen Innstillinger. Trykk på punktet Forbindelse.
  3. Bla nedover i menyen og trykk på punktet Mobilt hotspot og internettdeling.
  4. Øverst finner du punktet Mobilt hotspot. Skyv knappen til høyre får å aktivere  tilgangspunktet. Trykk deretter på menypunktet Mobilt hotspot.
  5. Bla nedover i menyen for å se navnet på det mobile nettverket (her øverst), passord og hvilket Wi-Fi-bånd som brukes.

På en iPhone finner du også "Delt internett" under innstillinger.

Nå kan du logge inn på det mobile tilgangspunktet slik du ville logget inn på hvilket som helst annet Wi-Fi-nettverk. Du finner det ved å søke etter tilgjengelige nettverk på pc-en.


Med en egen trådløs ruter kan du gjøre nettverket fra mobilen enda bedre. Sjekk for eksempel Netgear Nighthawk-ruteren som vi har anmeldt i Testsonen.

Les også artikkelen der vi gir tips om de viktigste elektroniske dingsene du bør ha med på ferien.


Kanskje du er interessert i...