De første 60 av 12 000 satellitter går snart i bane rundt jorden.
Starlink

De første 60 av 12 000 satellitter går snart i bane rundt jorden.

© SpaceX

Tesla-sjefen med internett i rommet

Tesla-sjef Elon Musk vil sende 12 000 satelitter i bane rundt jorden for å gi tilgang til internett også i områder der det ikke finnes i dag.

Det private romfartsselskapet SpaceX er på god vei til å levere internett til hele kloden. 

Planen er å gi internettdekning til hele kloden ved hjelp av 12 000 små satellitter.

Det høres ut som en voldsomt ambisiøs, science fiction-aktig idé, men de første 60 satellittene ble faktisk sendt opp allerede i slutten av mai 2019. 

Prosjektet heter Starlink, og det er SpaceX-grunnlegger Elon Musk som står bak.

Fenomenet Elon Musk

Elon Musk er kjent for sine ville og tilsynelatende urealistiske prosjekter, men han har en egen evne til å sette planene ut i livet. 

Grunnlaget for formuen sin la han ved å starte betalingstjenesten PayPal. Allerede i 2004 ble han en del av Tesla, og han er fortsatt øverste leder for elbilprodusenten. 

Det var også Elon Musk og SpaceX som i 2018 sendte en Tesla Roadster ut i rommet. Den går i dag i bane mellom jorden og Mars, noe den vil fortsette med for all fremtid. Oppskytingen av den lille sportsbilen skjedde i forbindelse med en test av SpaceX-raketten Falcon Heavy.

I videoen under ser du SpaceX' egen fire timer lange video fra oppskyting. Der ser du også bildene av en rød Tesla som svever i rommet.

Raskt internett fra rommet

Planen er at Starlink skal være i stand til å levere hastigheter på opptil 10 gigabit per sekund. Det eneste man trenger for å koble seg til, er en mottaker til rundt 200 dollar (1700 kroner).

SpaceX har ennå ikke offentliggjort noen dato for når Starlink vil være i drift, men Musk sier at det vil kreve tolv lignende oppskytinger av 60 små satellitter før selskapet kan levere moderat dekning til kundene.

Du kan selv holde øye med satellittene på nattehimmelen med dette verktøyet. Det er bare å skrive ordet Starlink i søkefeltet for å se en liste over satellittene.

Kanskje du er interessert i...