I 2008 lanserte organisasjonen Web Accessibility en interessant skala for å vurdere lesbarheten av tekst på en dataskjerm basert på kontrasten i skriften. Skalaen går fra 0, som er uleselig hvit skrift på hvit bunn, til 21, som tilsvarer svart skrift på hvit bunn eller omvendt.
Normalhjemmesiden i 2016 har imidlertid grå skrift på hvit bunn, noe som tilsvarer et syvtall på nevnte skala, og trenden går i retning av stadig lavere kontrast. Det gjør seg gjeldende på nettsidene til blant annet Twitter, Apple og Google.
Redusert lesbarhet Trenden er spesielt plagsom for folk med dårlig syn. Bloggeren Kevin Marks opplevde selv hvordan tekst på nettet ble stadig vanskeligere å tyde. Her kan du lese hans erfaringer.
Samtidig er det nye forhold som gjør tekst på nettet vanskeligere å dechifrere. Tynne og lette skrifttyper vinner terreng, og det forverrer lesbarheten ytterligere. Problemet er særlig ille på mobilskjermer, der brukeren i høyere grad er utsatt for direkte sollys når han eller hun skal lese på nettet.
Så hvorfor insisterer webdesignerne på tynn skrift med lav kontrast?
Designekspertenes svar er at svart skrift på hvit bunn sender et hardt signal, mens den smale og bleke skriften tyder på vennlig imøtekommenhet. Spørsmålet er hvor viktig det er, hvis folk ikke er i stand til å lese det som står på de elegante nettsidene …