Når du lever i en verden full av teknologi, dingser og smarte telefoner, kan det oppstå noen betimelige spørsmål om hva ting faktisk betyr. Her svarer vi på noen av dem.
Forskjellen på hodesett og hodetelefoner
Det finnes flere betegnelser for det du setter på hodet eller putter i ørene for å høre lyden fra forskjellige lydkilder, men hva er egentlig forskjellen på uttrykkene?
Høretelefoner og hodetelefoner er det samme, men i Komputer for alle har vi valgt å holde oss til "hodetelefoner" for å redusere forvirringen.
En hodetelefon gjør bare én ting; den spiller av lyd rett i øret. Derimot bruker vi "hodesett" for hodetelefoner som også er utstyrt med mikrofon, og som derfor kan brukes til telefonsamtaler og lignende.
"Ørepropper" kan også være hodesett – hvis de er utstyrt med mikrofon. En ørepropp kan selvsagt også være noe man bruker for å stenge lyd ute, hvis man for eksempel vil sove, men det fremgår i så fall av sammenhengen.
> Les mer om den nyeste teknologien her
Hva står iOS for?
iOS er Apples mobile operativsystem, altså det som brukes til enheter som iPhone, iPad og iPod. iOS står for iPhone Operating System og ble tidligere også kalt iPhone OS.
Hva står i-en for i Apples produkter?
Hvorfor starter nesten alle navn på Apple-produkter med den etter hvert så ikoniske lille i-en? Apple-gründer Steve Jobs forklarte historien bak i-en i 1998, da selskapet lanserte den første iMac-maskinen.
Ifølge ham kom i-en fra ”internett”, som den gangen var noe av det nye og spennende man kunne bruke datamaskiner til.
Dessuten gjorde Apple oppmerksom på andre (positive) ord som begynner med i, og som passet til den nye maskinen – som inspirasjon, informasjon og individuell.
Hvorfor heter vi Komputer for alle?
Du har kanskje lurt på hvorfor et blad som handler om datamaskiner staver det engelske ordet "computer" feil?
Da det første nummeret av Komputer for alle ble utgitt i Danmark i 1996, var det fortsatt mange som ikke hadde sin egen pc – eller "computer" som man fortsatt sa i Danmark, og som ikke visste noe om dem.
Bladet het "Komputer" for å gi et signal om at vi helst unngår vanskelige engelske fremmedord, men "oversetter" den tekniske sjargongen til et hverdagsspråk som er lett å forstå også for folk uten it-bakgrunn.
Navnet fulgte med da bladet ble lansert i Norge året etter, men ordet "computer" har blitt nesten helt borte fra det norske språket, og derfor virker det nok spesielt merkelig for norske lesere. Nå er Komputer for alle er en innarbeidet merkevare, og slikt endrer man nødig.