Racerbiler med datamaskin bak rattet
CES 2022:

Det ser ut som en ekte racerbil, og det er det faktisk også. Den eneste forskjellen er bare at sjåførens vanlige plass er overtatt av en superdatamaskin og annen avansert elektronikk. 

CES 2022: Racerbiler uten sjåfør

I forbindelse med teknologimessa CES 2022 i Las Vegas i USA arrangeres det for første gang et eget løp for sportsbiler. Det spesielle er at de verken styres eller fjernstyres av mennesker, men kjører helt av seg selv.

6. januar 2022 av Leif Jonasson

23. oktober 2021 ble det skrevet motorsporthistorie da ni lag fra like mange tekniske universiteter over hele verden kjempet om en million dollar i premie på den legendariske Indianapolis-racerbanen i USA.

Det spesielle med bilene var at ingen av dem hadde en fører bak rattet – faktisk var det ingen sjåfør i bilene i det hele tatt.

Den helt spesielle Indy Autonomous Challenge er nemlig en ny motorsportsgren der bilene er selvkjørende eller autonome. Det betyr at de kjøres av en datamaskin som sitter der det normalt ville sitte en fører bak rattet.

Datamaskinen er imidlertid ikke bare en avansert form for fjernstyring, for bilen skal faktisk kjøre selv og også håndtere uforutsette utfordringer og hindringer underveis.

> Les også: CES 2022: Verdens største teknologimesse er tilbake

Fart som i Formel 1

Autonome biler har det – med varierende resultat – vært eksperimentert med i en årrekke, men oftest er det gjort i et relativt rolig tempo og på lukkede områder. 

Men i Indy Autonomous Challenge har noen av bilene allerede oppnådd topphastigheter på 280 km/t, og rundehastighetene på racerbanen i Indianapolis lå godt over 200 km/t for den raskeste bilen i feltet.

Selve kjøretøyene er konstruert av firmaer med mange års erfaring innen motorsport, og de ligner til forveksling en moderne Formel 1-bil eller Indycar.

Men alt som skal få den til å gå raskt uten at det går galt, er bygd av lærere og studenter fra de deltakende universitetene. Og «alt» betyr et imponerende nettverk av sensorer, prosessorer og elektromotorer som styrer gass, bremser, ratt osv.

Racerbil som styres av en datamaskin
Racerbil:

Bilene i Indy Autonomous Challenge ligner på vanlige racerbiler. Det er bare ikke plass til sjåføren – alt styres via en datamaskin. 

© Indy Autonomous Challenge

Se løpet live på nettet

På CES 2022 skal de autonome racerbilene for første gang kjøre et ekte løp mot hverandre, to og to.

Det skjer på Las Vegas Motor Speedway fredag 7. januar 2022. Du kan se hele løpet  live (eller se det igjen senere) på denne nettsiden.

Vi har en journalist på stedet under CES-messa i Las Vegas. Så hold øye med nettsiden og magasinet for flere nyheter fra verdens største teknologimesse.

I videoen nedenfor kan du se hvordan det ser ut når datastyrte racerbiler kjører fort på en bane i Arizona:

Kanskje du er interessert i...