Apple AirTag blir sporet med en app.
AirTag

Med en sporingsbrikke som Apples AirTag kan du alltid finne tingene dine igjen ved hjelp av en app på telefonen.

© Shutterstock

Finn forsvunne ting med en app

En elektronisk sporingsbrikke sørger for at du aldri mister nøklene eller veska igjen. Tile og AirTag er noen av de mest populære sporingsbrikkene, men hvordan fungerer de egentlig? Få svaret her.

Sporingsbrikker eller «trackere» er en av de tingene vi ikke tenker så mye på før vi plutselig får bruk for dem. Det er små, elektroniske dingser som du kan feste på f.eks. nøkler eller vesker slik at du kan spore tingene ved hjelp av en app på telefonen.

En sporingsbrikke er et forholdsvis nytt produkt som har oppstått i kjølvannet av utbredelsen av smarttelefoner. 

Hvordan fungerer brikkene?

Du må vanligvis laste ned en app fra selskapet bak sporingsbrikka, og så kan du spore den med telefonen via Bluetooth.

Hvis sporingsbrikka og det du har festet den til forsvinner, kan du markere i appen at den er borte. Hvis ikke brikka er innenfor mobilens Bluetooth-rekkevidde, er du avhengig av at andre brukere kommer i nærheten av den. 

Telefonen til den som er i nærheten bruker GPS-funksjonen og Internett til å rapportere funnet til appens server. Noen sekunder senere kan du se på kartet i telefonen hvor brikka befinner seg.

Finn en sporingsbrikke som passer til dine behov

Det finnes sporingsbrikker i mange størrelser og utforminger. Det er mest praktisk hvis brikka enkelt kan festes på gjenstander, for det er jo sjelden det er selve brikka du er interessert i å finne. 

Det er spesielt selskapet Tile som har laget sporingsbrikker til flere formål. De tilbyr blant annet en brikke utformet som et kredittkort du kan ha i lommeboka. De har også små, runde brikker som du kan klistre fast på ting, og brikker med hull slik at du kan feste dem på nøkkelknippet.

Du kan lese testene våre av forskjellige sporingsbrikker i Testsonen

Tile i ei lommebok, på et nøkkelknippe og på en fjernkontroll.
Tile

Tile-brikka fås i flere varianter, så du kan for eksempel feste den på nøkkelknippet eller gjemme den mellom kortene i lommeboka.

© Tile

Hva er Apple AirTag?

Apple AirTag er en liten og effektiv sporingsbrikke som holder styr på tingene dine – hvis du har en iPhone vel å merke.

For å komme i gang skal du bare trekke en plaststrimmel ut av AirTag-en slik at batteriet får kontakt. I samme øyeblikk dukker det opp et vindu på iPhone-telefonen der du bare trenger å godkjenne med et trykk for å koble til.

AirTag-ens plassering vises i appen Hvor er, der du også kan se hvor andre sporbare Apple-produkter befinner seg, f.eks. en annen iPad eller iPhone. AirTag-en lagrer ingen historikk over hvor den har vært. Du kan bare se det siste stedet den ble registrert.

Det er både en fordel og en ulempe at AirTag-en er så tett integrert i Apples systemer. Det er selvfølgelig fint at du kan utnytte andres iPhone-telefoner til å registrere hvor AirTag-en din er. På den annen side betyr det også at du binder deg til Apples produktportefølje. Hvis du senere bytter telefon til en Android-modell, kan du ikke lenger bruke AirTag-en.

Den lille brikka har ingen hull eller dobbeltsidig tape, så du kan ikke feste den til tingene dine. Hvis du vil henge den på nøkkelknippet, må du kjøpe Apples lærnøkkelring til formålet. Den koster litt mer enn selve AirTag-brikka.

Les den store testen av sporingsbrikker

I Komputer for alle nr. 14/2022 tester vi fire av de små sporingsbrikkene. Her kan du blant annet se hvordan Apples AirTag klarer seg mot de populære sporingsbrikkene fra konkurrenten Tile.

> Du kan også allerede nå lese hele den store testen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...