Kjøp den beste smartklokken
Smartklokke

Med en smartklokke har du en mini-pc på armen. Med de forskjellige klokkene kan du gjøre alt fra å sjekke e-post, høre på musikk, navigere via GPS og få informasjon om helsen, som puls, oksygenmetning og hvor mange skritt du har gått i dag.

© Shutterstock

Hva er en smartklokke?

Hva er en smartklokke, og hva kan jeg bruke den til? Hvilken er den beste? Her gir vi svar på spørsmålene du måtte ha om smartklokker.

Det var ikke så lett å se den umiddelbare fordelen ved en smartklokke da den første generasjonen dukket opp for rundt seks år siden.

For de fleste var den en dyr og litt komplisert dings som viste hva klokken var. Hvis du var heldig, kunne den også telle skrittene du tok hver dag.

Den tiden er for lengst forbi, og de nyeste klokkene kan brukes til telefonsamtaler, til tekstmeldinger og til å holde øye med helsen.

Hva er en smartklokke?

Kort sagt er den en bærbar datamaskin, men formet som en klokke.

Smartklokken er altså en kombinasjon av et armbåndsur og en pc som du har med deg overalt, og i motsetning til smarttelefonen har du hendene fri når du bruker den.

En smartklokke har som regel en berøringsfølsom skjerm, og de fleste av dagens modeller har også stemmestyring, slik at du ikke behøver røre skjermen.

En smarttelefon på armen

Mange smartklokker kan kjøre apper, som kalender, spill og GPS, på samme måte som mobilen. Noen modeller kan bare bruke appene som smartklokken kom med, men til klokker som Apple Watch og modellene fra Samsung, kan du laste ned hvilke apper du vil.

En smartklokke har også flere innebygde sensorer, slik at de kan holde øye med forskjellige helseaspekter, som puls og søvn. De nyeste smartklokkene fra Apple kan til og med måle oksygennivået i blodet.

I dag kan du på de fleste smartklokker sjekke e-post og meldinger, bruke kalender, GPS og motta telefonsamtaler. Det er faktisk som å ha en smarttelefon på armen.

Hva kan en smartklokke?

En smartklokke er nesten som å ha en liten personlig datamaskin på armen: Du kan se nye meldinger, få værvarslet, bruke GPS til å finne veien, høre på musikk, og du kan bytte urskivene som du vil.

Avanserte sensorer ”ser” under huden på armen, og noen smartklokker kan både måle pulsen og vise oksygeninnholdet i blodet ditt.

Klokkene fungerer sammen med smarttelefonen. På den kan du se de mange forskjellige helsemålingene i flotte og oversiktlige presentasjoner. Dermed kan du for eksempel følge med på søvnkvaliteten gjennom en hel måned.

Hva koster en smartklokke?

Det er stor forskjell på hvilke funksjoner smartklokkene byr på, og derfor varierer prisen mye.

Du kan få helt enkle modeller fra Kina til noen hundrelapper, eller du kan dra frem lommeboken og betale 4690 for den nyeste modellen av Apple Watch.

Da får du mengder av funksjoner.

Apple Watch Series 7 kan for eksempel måle pulsen, hjerterytmen og oksygennivået i blodet og varsle hvis noe endrer seg. Du kan også motta e-post og meldinger, høre på musikk, bruke GPS og mye mer. Den viser til og med tiden.

> Les testen vår av Apple Watch Series 7

Apples smartwatch er det mest solgte smartklokken
Apple Watch

Smartklokken fra Apple er den meste solgte. Den kommer i flere varianter og med mange forskjellige klokkeremmer.

Hvilke telefoner kan jeg bruke med en smartklokke?

De fleste smartklokker virker med både iPhone og Android-telefoner. Det er faktisk bare Apple Watch som kun virker sammen med produsentens egne telefoner.

Hvis du har en Android-telefon, kan du altså ikke koble den til en Apple Watch.

Det er imidlertid ingen hindring, for det finnes mange virkelig gode smartklokker som ikke er Apple Watch.

Hva er den beste smartklokken?

Som nevnt over, må du først finne ut om smartklokken er kompatibel med telefonen din bruker.

Deretter må du tenke gjennom hva du skal bruke smartklokken til?

Vil du for eksempel ha innebygd GPS, slik at du ikke behøver å ha med deg telefonen på løpeturen for å finne veien? Eller kanskje har du behov for å måle oksygennivået eller sjekke søvnmønsteret ditt?

Når du vet hvilke oppgaver klokken skal utføre, er du klar til å finne den modellen som dekker behovene best.

Hvor kan jeg lese en stor test av smartklokker?

Det kan du i Komputer for alle nr. 10-2022. Der har vi testet seks av de flotteste smartklokkene som er på markedet.

Etter noen uker i selskap med markedets beste smartklokker har vi blitt så vant til å kunne overvåke fysisk aktivitetsnivå og søvnmønster at det plutselig ble vanskelig å se hvordan vi i det hele tatt har klart oss uten.

I den store testen kan de lese mer om de forskjellige funksjonene, fordelene og ulempene med klokkene.

> Du kan lese den store testen i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...