Tiden er for lengst forbi da vi tok juletreslyngen ned fra loftet og skulle prøve oss frem for å finne den ødelagte pæren i en lang slynge med kjedelige, ensfargede lys.
I dag skal julelyset være i 16,8 millioner farger og kunne styres med en app på mobilen din.
Her er tre forslag til gode løsninger som oppdaterer julebelysningen.
> Les også: Seks praktiske ting du kan gjøre med Philips Hue og andre smartpærer
1. Gi juletreet ekstra liv
Twinkly Strings er en lysslynge med 250 små LED-pærer plassert med åtte centimeters avstand på en 20 meter lang ledning.
Hver enkelt pære kan styres uavhengig av de andre, og med muligheten til å vise 16,8 millioner farger er det lagt opp til et flott lysshow.
Det smarte med Twinkly Strings er at systemet vet hvor hver enkelt lyspære er plassert.
Du holder ganske enkelt opp mobilen foran juletreet, og Twinkly-appen sørger for å bruke mobilkameraet til å kartlegge hver enkelt lyspære på treet.
Det er smart, og det fungerer både raskt og enkelt.
Her kan du se hvordan Twinkly ser ut i en stue:
> Twinkly Strings imponerte testredaktøren da han testet lysslyngen i 2019. Les mer i denne artikkelen – og se en video fra hans egen stue.
2. Gjenskap julehyggen med gammeldagse glødepærer
Philips Hue-serien med filamentpærer er et tilnærmet perfekt forsøk på å etterligne lyset fra gammeldagse glødepærer med toppmoderne teknologi.
Filament Edison-serien er flotte lyspærer – også når de er avslått. Lyspærene tar seg spesielt godt ut i en lampe der pæren er synlig.
Når du slår på pæren med Hue-appen eller ved å be Google Assistent om det, er lyset mykt og best egnet som stemningslys. Du kan kontrollere om lyset skal virke varmt eller kaldt, men du kan ikke endre på lysfargen.
Det er både et hyggelig og stemningsfullt lys, og du kan enkelt styre når det skal tennes og slukkes. Dermed kan du enkelt spare strøm og fremdeles ha et flott julelys.
> Les testen vår av Philips Hue White Ambiance Filament her.
> Du kan også bruke Hue-lampen Signe til å skape indirekte lys i stuen. Les testen her.

Det ser ut som en glødepære, men det er altså en moderne smartpære fra Philips Hue.
© Philips Hue3. Farget LED-lys i metermål
Med LED-listen LIFX Lightstrip bestemmer du selv lengden på julelysslyngen din.
LED-listen består av tre hoveddeler: En styreenhet med strømforsyning og to lister med lysdioder på én meter. Du kan kjøpe flere LED-lister og sette dem sammen til en maks lengde på 10 meter.
Det er veldig enkelt å komme i gang. Bare koble til strømmen og åpne LIFX-appen på mobilen. Det tar bare noen få minutter.
På undersiden av LED-listen er det festet dobbeltsidig teip. Du trenger bare ta av dekkremsen og sette opp Lightstrip der du vil ha den.
Lyset er delt inn i 16 soner som kan vise hver sin farge. Du kan bruke de forhåndsinnstilte mønstrene i appen eller lage ditt eget. Appen er ikke like brukervennlig som den som styrer lyset fra Philips Hue, men vi hadde ingen problemer med å finne frem til funksjonene vi skulle bruke.

Grunnpakken med LIFX Lightstrip inneholder 2 meter med LED-lister.
© LIFXBonus: Spar på strømmen
Hvis du allerede har julelys til å pynte huset ute og inne, kan du godt gjøre det gamle lyset litt smartere.
Hvis du kobler til lyset med en smart stikkontakt – også kalt smartplugg – kan du nemlig styre når lyset skal slå seg av og på. På den måten kan du enkelt redusere strømregningen – og samtidig ha et hyggelig og julepyntet hus.
Smarte stikkontakter finnes i mange forskjellige varianter og priser, for eksempel fra IKEA, Philips Hue, TP-Link og Xiaomi.
Bare koble stikkontakten til mobiltelefonen, så kan du stille inn når lyset skal slås av og på, og styre det manuelt via mobilen.
> Les også: Tre geniale ting du kan bruke smarte kontakter til

En smart stikkontakt som denne fra Philips Hue, kan styres via mobilen. Det er veldig praktisk til julelys som du kanskje gjerne vil slukke om natten for å spare på strømmen.
© Philips Hue