VR briller

VR: Slik virker virtual reality

Med en VR-brille kan du spille de mest fantastiske dataspill, men teknologien kan også brukes til mye annet.

13. mai 2016 av SNI
#VR

Markedet flyter over av smarte VR-briller, og snart har alle muligheten til å være med på denne nye bølgen, selv om virtuell virkelighet i seg selv ikke er noen ny oppfinnelse. Mye handler om lek og moro, men VR har også etablert seg som et godt hjelpemiddel innen forskning. Her er fem eksempler på bruk av virtuell virkelighet:

1. Bygningskonstruksjon. Arkitekter kan "oppleve" byggene sine I starten på byggeprosjekter blir det laget små modeller av de fremtidige byggene. Med VR kan arkitekter og andre som er involvert i byggingen, oppleve modellene i full størrelse og korrigere vinkler, proporsjoner og eventuelle feil som de ser.

2. Sport. VR hjelper både idrett og publikum Den virtuelle virkeligheten kan hjelpe idrettsmenn og -kvinner til bedre prestasjoner. For eksemplet kan en golfspiller perfeksjonere svingen og løperen kan jobbe med løpestilen. VR kan også brukes på noen idrettsarenaer – publikum kan gå rundt på stadion og finne den plassen de ønsker før de kjøper billetter.

3. Forsvar. Kamptrening Alle kjenner til flysimulatorer, men VR kan også brukes av soldater i kamptrening. De kan lære å krige i et virtuelt miljø.

4. Legevitenskapen. Fjernkirurgi Ved hjelp av en robot kan en kirurg operere på en pasient som befinner seg på den andre siden av kloden. Det første eksemplet på denne typen kirurgi var den såkalte Lindbergh-operasjonen, der en lege i New York fjernet galleblæren på en pasient i Frankrike. Virtuell virkelighet forventes å revolusjonere fjernkirurgi.

5. Naturvitenskap. Visualisering av molekyler I blant annet molekylærkjemi og -biologi forekommer det så kompliserte prosesser at den beste måte å forstå dem på er i et tredimensjonalt miljø. Ved hjelp av VR kan kjemikere og studenter bevege seg i molekyloppbyggingen og lære ved å betrakte molekyler og atomer fra alle vinkler.

Kanskje du er interessert i...