Ifølge Amazon, selskapet bak den digitale assistenten Alexa som kan imitere stemmer, kan det å høre stemmen til mennesker vi har mistet under koronaen, dempe litt av smerten.
Alexa:

Ifølge Amazon, selskapet bak den digitale assistenten Alexa som kan imitere stemmer, kan det å høre stemmen til mennesker vi har mistet under koronaen, dempe litt av smerten.

Få en avdød bestemor til å lese godnatthistorie for ungene

Det høres kanskje både fascinerende og morbid ut, men snart blir den digitale assistenten Alexa i stand til å imitere stemmen til mennesker som ikke lenger er blant oss.

I forrige uke holdt nettbutikken Amazon en stor konferanse i Las Vegas – re:Mars som handlet om roboter og automatikk – og her var det blant annet nyheter om Amazons digitale stemmeassistent Alexa.

Alexa fungerer på samme måte som Apples Siri, Microsofts Cortana og Google Assistant, og kan blant annet brukes til å svare på spørsmål, slå opp i kalenderen, vise deg veien eller slå på og av utstyr i hjemmet ditt.

Les også: Hva er Google Assistant, Amazon Alexa og Siri?

Gjenkjenner og imiterer stemmer

Da Alexas nye funksjoner skulle presenteres, sa Rohit Prasad, en av Amazons toppledere, følgende: 

«Vi har alle mistet en vi hadde kjær under pandemien – og selv om AI (kunstig intelligens) ikke kan fjerne smerten ved sorgen, kan den få minner til å vare.»

Dette kan Rohit Prasad ha rett i, for den store nyheten om Alexa-assistenten er at den vil kunne gjenkjenne forskjellige stemmer og deretter imitere akkurat den stemmen du ønsker å høre.

Amazon sier om teknologien at tanken er at Alexa skal vise menneskelig empati, for eksempel ved at en avdød bestemor leser en godnatthistorie fra det hinsidige.

Blandede reaksjoner fra publikum

På konferansen i Las Vegas demonstrerte Amazon teknologien ved å vise et filmklipp med en liten gutt som spør Alexa om bestemor kan lese ferdig godnatthistorien.

Alexa svarer da med sin normale stemme, før hun bytter til bestemors stemme og begynner å lese Trollmannen fra Oz.

Det fikk både publikum og påfølgende diskusjonsfora på Internett til å reagere med like deler fascinasjon og avsky. Er det ikke litt morbid å lage falske stemmeopptak av avdøde? 

Teknologien kan i hvert fall føre til noen etiske vurderinger, og flere sikkerhetseksperter har allerede advart mot at teknologien kan misbrukes til for eksempel å lure folk på telefonen.

Les også hvordan du får Enkel tilgang til mye musikk med Smart Home i Fordelssonen

Slik fungerer det

For å kunne imitere andres stemmer må Alexa naturligvis ha hørt stemmen før. Det krever imidlertid under ett minutts opptak fra for eksempel en video av en person før Alexa har hørt nok til å kopiere stemmen.

Vi vet foreløpig ikke hvor godt dette fungerer i praksis siden den oppdaterte Alexa ennå ikke er lansert.

Det er også uvisst når de nye funksjonene vil være allment tilgjengelige.

Kanskje du er interessert i...