Smarte hjem-enheter utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko

Utstyr som styres via en app på mobiltelefonen gjør hverdagen mye lettere, men det gjør deg dessverre også mer sårbar.

Smarte enheter i hjemmet kan gi kriminelle tilgang

Smarte termostater, intelligent røykvarslere, trådløse stikkontakter og andre smarte hjem-enheter kan være en alvorlig sikkerhetsrisiko i hjemmenettverket. Et nettverk som også inkluderer pc-en, nettbrettet og smarttelefonen.

Mange av de tingene du i dag kan kjøpe til hjemmet, kan styres av en medfølgende app på smarttelefonen.

Det gjelder for eksempel termostater, røykvarslere, smarte stikkontakter, lyspærer og elmålere. 

Men dessverre har mange produsenter av smarte enheter lansert produktene før de har fått ordentlig skikk på sikkerheten. 

Ekspert hackede 15 forskjellige enheter

Det forteller sikkerhetsselskapet Kasperskys nordiske sikkerhetsrådgiver David Jacoby. 

Han demonstrerte poenget ved å hacke en ruter, to forskjellige harddisker, en Smart TV, en satellittmottaker og en skriver.

Han klarte å bytte bilde i menysystemet på tv-en, og helt uproblematisk tittet han rundt på de andre enhetene i nettverket.

I alt fant David Jacoby 15 sårbarheter i de få enhetene, og det viser litt av problemets omfang.

Alle enhetene i nettverket kan være i fare

Men bør det bekymre deg at en kriminell kan se om den smarte røykvarsleren kan merke om det er røykutvikling hjemme hos deg?

Det bør det, for uvedkomne kan bruke smarte og usikre enheter i hjemmet som inngang til annet utstyr, for eksempel pc-en, telefonen eller nettverksharddisken hjemme.

Får de tilgang, kan de snoke i private filer og slette viktig informasjon.

Produsenten har størst ansvar

Dessverre er en del av sikkerhetshullene i det smarte utstyret ikke noe du som forbruker kan gjøre noe med selv. Det krever nemlig endringer i programvare i utstyret.

Derfor er du avhengig av at produsentene selv oppdater sikkerhetsfeil og sender oppdateringer til kundene, noe David Jacoby generelt mener de er for dårlige til.

Og du må selv overveie om det er mer sannsynlig at et stort firma som D-Link sender ut en rettelse i programvare til sitt nettverkskamera, enn at et kinesisk firma oppdaterer sitt Superpower2000.

> Les mer om Smarte hjem-enheter

Slik kan du sikre smarte enheter i hjemmet

En del av de smarte enhetene, i hvert fall de fra større produsenter, sjekker automatisk og laster ned større oppdateringer så snart produsenten frigir dem. 

Men på en del utstyr må du selv inn på hjemmesiden til produsenten og finne siden for brukerstøtte for spesifikke produkter.

Her må du sjekke om produsenten har lagt ut en oppdateringen.

DK: Har producenten det, må du selv ind på udstyrets styresider i din browser eller via appen på din smartphone og uploade filen med den nye firmware. 

NO: Hvis produsenten har det må du selv gå inn på utstyrets side i nettleseren eller via appen på smarttelefonen og laste ned filen med den nye programvaren.

I mange tilfeller kan det å velge seg en brukernavn og ett passord som er vanskelig å gjette, nok til å holde hackere borte.

Kjøper du for eksempel et nettverkskamera må du ALLTID huske på å endre passordet fra standarder som for eksempel "admin" eller "password" til et personlig passord, ellers risikerer du at kriminelle kan se hva som foregår hjemme hos deg.

Les også: Sjekk om passordet ditt er sterkt nok

Sikkerhedsproblemet er utbredt

På spørsmålet om hvor utbredt problemet er, svarer David Jacoby: 

”Det er svært utbredt! I det siste har vi til og med sett botnet – altså nettverk av hackede enheter som kan brukes til å stenge nettsider – som utelukkende består av hackede smarte hjem-enheter. Det største heter Mirai.”

Kanskje du er interessert i...