Matas

Kan AI bli brukt til å utvikle parfymer?

8. februar 2023 av Annoncør

Det er ingen tvil om at AI er kommet for å bli. Det kan på mange måter hjelpe oss mot en enklere hverdag og samtidig brukes til å utvikle nyvinninger i en hastighet som bare en robot klarer. Men en robot er kun en robot. Den har ikke følelser, lukt eller smakssans. Og på mange måter er valg av dufter basert på følelser og hva man subjektivt foretrekker, og samtidig grunnen til at noen velger produkter uten parfyme. Så hvordan kan en robot brukes til å utvikle parfymer? La oss se nærmere på nettopp det.

Hvordan lager AI parfymer?

Når AI setter sammen ingrediensene til en ny parfyme, gjør den det på måten den kan best - nemlig å samle sammen enorme mengder data. Dataene kan hentes fra flere år med forskning hos de mange produsentene som finnes rundt omkring i verden. Deretter blir de analysert i alle retninger for å finne frem til de perfekte duftene til ham og til henne. Gjennom læring kan AI finne ut hvordan de mange ingrediensene man bruker i parfymer kan kombineres.

Den store fordelen med å lage parfymer på denne måten er at det nesten ikke finnes noen begrensninger. Et menneske alene har dessverre begrenset kapasitet til å stadig forske seg frem til nye og spennende sammensetninger. Samtidig kan en person i større eller mindre grad være kontrollert av personlige preferanser. AI vil derimot ha såpass mye informasjon samlet på ett sted uten å tenke over hva man selv ville valgt. Slik kan AI lage oppskrifter som et menneske aldri i utgangspunktet hadde tenkt på.

Områdebaserte preferanser for dufter

Med AI som den nye parfymemakeren, har man også mulighet til å rette utviklingen mer spesifikt mot ulike områder og hva som vil være mest mulig salgbart i de forskjellige landene. Dette kan gjelde alt innen dufter man foretrekker for parfymer, deodoranter, spray til kroppen, romspray, shampoo, balsam, kremer og lignende.

AI kan også trenes opp til å vite hvilken duft som foretrekkes blant de ulike aldersgruppene og dermed utvikle nye dufter som kommer til å slå an der de er ment for å selges. Alt avhenger av hva slags informasjon man gir AI tilgang på. Jo mer informasjon man tilfører roboten, jo flere muligheter gir man den for å oppnå enda mer spesifikke og målrettede utfall.

Vil AI erstatte parfymemakere?

Selv om AI utvikler mange nye og spennende oppskrifter for nye parfymer, må de alltid testes av mennesker innen det kan sendes til produksjon i stor skala. En ekspert på dufter vet hvordan man skal sette sammen ulike ingredienser for å skape herlige dufter til kvinner og menn rundt omkring i hele verden.

Dersom man finner en måte å bruke det beste av ekspertise fra hver av disse, kan det lede til resultater man kanskje aldri hadde oppnådd uten hverken den ene eller den andre. Slik sett kan man si at fremtiden ser lys ut for bruk av AI til å skape unike og innovative dufter. Kanskje man på denne måten etter hvert også kan skape personlige og tilpassede parfymer for hver enkelt. Hvem ønsker vel ikke en helt egen parfyme kun laget for seg selv?

Kanskje du er interessert i...