Et nettbrett være en iPad fra Apple eller et Android-brett fra en annen produsent

Et nettbrett er suverent til å se bilder og video – eller til å lese Komputer for alle.

© Shutterstock

Slik velger du det perfekte nettbrettet

Hvilket er det beste nettbrettet? Det får du svar på i vår store test i nummer 2/2021. Der har vi testet fire nettbrett, og resultatene bød på flere overraskelser.

5. januar 2021

Nettbrett er en produktkategori som har vokst eksplosjonsartet siden Apple lanserte den med sin iPad for over ti år siden.

I dag har salget flatet ut, men det kan skyldes at alle som kunne tenke seg å kjøpe et nettbrett, faktisk har gjort det.

Hvorfor kjøpe nettbrett?

Et nettbrett er det perfekte verktøyet for underholdning. Enten du har lyst til å lese, spille eller se film, er nettbrettet som skapt for en stille stund der du trekker deg tilbake, legger bena høyt og lar humla suse.

Du kan blant annet lese de siste artiklene i Komputer for alle på brettet ditt, og som abonnent får du tilgang til både den siste utgaven og de siste ti bladene med appen Wype. 

Akkurat nå kan du få to utgaver av Komputer for alle sammen med en nødlader, slik at du aldri går tom for strøm når du er på tur. Prisen for det hele er bare 149 kroner. 

iPadOS, Android eller Windows – hva bør jeg velge?

I den store testen, som du kan lese i den trykte utgaven av Komputer for alle  nummer 2/2021, tester vi den nye iPaden fra Apple og tre andre nettbrett.

iPad er det eneste nettbrettet i denne testen som benytter operativsystemet fra Apple, iPadOS, ett kjører Windows 10, og to er utstyrt med Google Android. Det bør ikke være avgjørende for hva du velger, men det er likevel enkelte ting du bør være klar over. 

Nettbrett med trådløst tastatur.

Supplerer du nettbrettet med et trådløst tastatur, kan det langt på vei erstatte pc-en.

© Marius Masalar // Unsplash

Apper i de ulike operativsystemene

Du får ikke alle apper til alle de tre operativsystemene. Det kan være spesielle apper du bruker ofte, og som bare finnes til det ene operativsystemet.

De største appene, som Facebook, finnes for alle de tre plattformene, og Google har også en iOS-versjon av populære apper som Gmail, Maps og Google Disk.

Det kan ofte være en fordel å velge et nettbrett med samme operativsystem som mobilen din. Hvis du har kjøpt apper til telefonen, er det nemlig gratis å laste dem ned og bruke dem også på nettbrettet.

> Les de siste nyhetene om nettbrett

Valget mellom frihet og brukervennlighet

I Android har du flere muligheter for å gjøre endringer på dypet av operativsystemet. Du kan for eksempel endre selve ”launcheren”, altså den delen av Android der du åpner apper ved å trykke på ikoner.

Du kan også bruke andre apper enn dem som ligger på telefonen til å ringe eller sende tekstmeldinger.

Prisen for valgfriheten er at Android lett kan bli uoversiktlig og virke litt rotete. Ofte legger også produsentene egne funksjoner og apper på nettbrettet, og det kan gå ut over ytelsen.

Les mer om nettbrett i Komputer for alle

Vi lånte fire forskjellige nettbrett fra like mange produsenter, og vurderte dem inngående i testlaboratoriet til Komputer for alle. 

Alle nettbrettene gjør det bra, og en samlet karakter på 9,1 av 10 gjør at det dyreste nettbrettet stikker av med seieren.

> Les den store testen i Komputer for alle nummer 2/2021 eller her i Fordelssonen

> Les flere tester og anmeldelser av nettbrett i Testsonen

Kanskje du er interessert i...