Prosessor CPU til pc-guide

Prosessoren er en av de viktigste komponentene i en pc, og det er store forskjeller på modellene. Her kan du lese om hva du bør se etter.

© Shutterstock

Bli kjent med de pc-prosessorene

Når du skal kjøpe ny pc, bør du alltid undersøke hvilken CPU eller prosessor de forskjellige maskinen har. Her er en liten guide som viser hva navnene på prosessorene betyr, og hvordan de er forskjellige.

AMD Ryzen-prosessorer

Dette er den nyeste prosessorserien fra AMD. De finnes i fire versjoner: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 og Ryzen Threadripper. 

Ryzen 3 er den svakeste av dem, mens Threadripper er den kraftigste.

Tallet etter det som angir hvilken versjon det er, sier noe om innbyrdes styrkeforhold. Ryzen 7 1800X er for eksempel litt kraftigere enn Ryzen 7 1700X.

Sjekk hvor rask prosessoren din er

Intel Core-prosessorer

Intel Core-prosessorene er trolig verdens mest utbredte og Intels motstykke til Ryzen-serien fra AMD.

De er konstruert for bruk i pc-er og finnes i fire versjoner: i3, i5, i7 og i9, og også her angir tallet styrkeforholdet, altså er i3 den svakeste, mens i9 er den kraftigste. 

Tallene som følger etter har flere betydninger.

La oss ta Intel Core i7-8650U. Her viser 8-tallet hvilken generasjon prosessoren tilhører, og fordi  hver generasjon er bedre enn den forrige, gir den siste generasjonen en bedre prosessor.

Tallet 650 er uttrykk for et innbyrdes styrkeforhold mellom like prosessorer, mens U-en forteller at det er en strømsparende utgave.

HQ betyr at det er en modell med høy grafisk ytelse.

Intel Xeon-prosessorer

Intel Xeon er ment for mobile arbeidsmaskiner, og disse prosessorene er ikke like kraftige som Intel Core. 

Betydningen på navnene er likt Intel Core, men i stedet for i3, i5 og i7 heter modellene E3, E5 og E7.

Intel Atom-prosessorer

Intel Atom, som Intel Atom 330, er beregnet til mindre kraftige bærbare pc-er som primært brukes til å jobbe med nettjenester, ved for eksempel å bruke kontorpakken til Google via en nettleser.

Med Intel Atom prosessorer skal du se etter det høyeste tallet du kan finne.

Qualcomm Snapdragon-prosessorer

Snapdragon-prosessorene er fortrinnsvis beregnet på til mobiltelefoner og nettbrett, men det kommer pc-er som har de kraftigste versjonene.

Det finnes fire serier av Snapdragon-prosessorene: 200, 400, 600 og 800. Jo større tall, desto kraftigere er prosessoren, og jo flere funksjoner har den. I skrivende stund heter toppmodellen Snapdragon 845.


Lær mer i vårt debattforum

I Komputer for alles Spør oss-forum kan du lese spørsmål andre har om pc og data, og se svarene fra våre eksperter.

Hvis du abonnerer på bladet, kan du selv logge inn og stille spørsmål døgnet rundt. Du kan kanskje også få andre leseres erfaringer med tilsvarende problemer.

Akkurat nå kan du få et nummer av Komputer for alle og tilgang til både Spør oss-forumet og Fordelssonen med over 300 sikre og gjennomtestede programmer for kun kroner 29,–.
Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...