Blu-ray vs. HD-DVD. Den store formatkrigen
Den store formatkrigen

Husker du da DVD revolusjonerte markedet med imponerende 4,7 GB plass? Mye har skjedd siden dengang.

Blu-ray vs. HD-DVD – husker du formatkrigen?

For ti år siden sto kampen mellom formatene Blu-ray og HD-DVD. Her kan du få et historisk tilbakeblikk og lese om hvordan det hele gikk.

5. mars 2018 av Steffen Nielsen

I starten på dette årtusenet var dvd det gjeldende formatet for optiske medier.

Cd-en var for lengst skjøvet i bakgrunnen, og en dvd kunne inneholde hele 4,7 GB. Det måtte da være mer en nok plass i de nærmeste årene?

På ingen måte. I 2003 dukket det opp to nye formater. Begge med en kapasitet på hele 25 GB, nok til fem høyoppløste spillefilmer og mer enn nok til å dekke behovet for sikkerhetskopiering hos vanlige pc-brukere.

Toshiba var selskapet bak HD-DVD, som også ble støttet av Microsoft. Det andre formatet, Blu-ray, ble støttet av blant andre Samsung og Philips.

Formatkrigen 2006–2008

Alle forsøk på å bli enige om et felles standard format endte rundt 2006, og det startet en hard kamp om å vinne formatkrigen.

De store selskapene brukte enorme summer på formatet sitt, i håp om å påvirke filmselskaper til å utgi nye filmer på nettopp deres format.

Dysten ble i realiteten avgjort da Sony valgte å la spillkonsollen PlayStation inneholde en Blu-ray-spiller.

19. februar 2008 innså Toshiba og deres allierte nederlaget. Blu-ray var fremtidens format for optiske medier. 

Var det verdt det?

Men hvilken fremtid? Den ble ikke særlig lang. Utviklingen passerte snart formatet.

Ti år senere har strømming av film for lengst tatt den posisjonen dvd- og cd-er hadde i 2008. I dag lever Blu-ray-formatet en usikker tilværelse – det samme gjør dvd og cd.

Likevel kan platene fortsatt være hensiktsmessige. De er gode å ha når du for eksempel vil brenne filer og gi til venner eller vil ta en enkel sikkerhetskopi av pc-en.

Les mer i Komputer for Alle

I Komputer for Alle nr 4/2018 kan du lese mer om det smarte ved optiske medier, som er en fellesbetegnelse for cd, dvd og Blu-ray. 

Dessuten viser vi hvordan du kommer i gang med det smarte programmet Ashampoo Burning Studio 2018. Med det kan du brenne alle typer filer til cd eller dvd.

ashampoo burning studio 19 rabatt
Spar 222 kr på en god oppgradering

Abonnerer du på Komputer for alle kan du dessuten få oppgraderingen til Ashampoo Burning Studio 19 til nedsatt pris – du kan spare hele 222 kroner på oppgraderingen. Les mer om tilbudet her.

Du kan lese artikkelen ved å kjøpe bladet hos din nærmeste forhandler eller tegne et abonnement nå og lese bladet med det samme i appen Wype.

> Akkurat nå kan du få to nummer av Komputer for alle og en elegant Bluetooth-høyttaler for bare kroner 69,50. Du sparer 401 kroner. 


Kanskje du er interessert i...