Hvordan virker GPS-navigation? Få svaret her

Slik virker GPS-navigasjon

Smarttelefonen din vet alltid nøyaktig hvor i verden du befinner deg, takket være en innebygd GPS-krets. Men hvordan virker egentlig GPS-navigasjon? Her ser du hvordan den avanserte GPS-teknologien fungerer.

1. januar 2018

Takket være en innebygd GPS-krets vet smarttelefonen din alltid hvor du befinner deg. Men hvordan virker GPS-navigasjon og -teknologien? Her får du et innblikk i den fascinerende Global Positioning System-teknologien – GPS.

Hva er GPS-navigasjon?

GPS er i dag så utbredt at det kan være vanskelig å huske hvordan vi klarte oss uten. Men faktisk er det bare 10–15 år siden GPS-teknologien begynte å bli vanlig for sivil bruk.

Teknologien kan brukes til mange formål: På bilder tatt med telefonen, kan du kan for eksempel lagre eksakt posisjon om hvor det er tatt. Du kan også bruke GPS til å registere alle opplysninger om en løpetur eller bestille en taxi til akkurat der du er med et trykk i en app.

Hvordan virker en GPS?

GPS systemet er basert på GPS-satellitter som kretser rundt jorden i cirka 20 000 kilometers høyde. GPS-satelittene er utstyrt med atomur som sender ut informasjon om tidspunkt og hvor de befinner seg. Forsinkelsen på signalets vei til deg blir brukt til å regne ut avstanden til satellitten.

Slik virker gps-navigasjon

GPS-mottakeren må fange signalet fra minst fire satellitter – og ved å beregne avstanden til dem, kan den finne ute eksakt hvor du er. Det er nemlig bare ett punkt som befinner seg eksakt mellom mellom de fire satellittene.

Kanskje du er interessert i...