Hvordan virker GPS-navigasjon? Få svaret her

Slik virker GPS-navigasjon

Smarttelefonen din vet alltid nøyaktig hvor i verden du befinner deg, takket være en innebygd GPS-krets, men hvordan virker egentlig GPS-navigasjon? Her ser du hvordan den avanserte teknologien fungerer.

15. oktober 2018

Takket være en innebygd GPS-krets vet smarttelefonen din alltid hvor du befinner deg. Men hvordan virker GPS-navigasjon og -teknologien?

Her får du et innblikk i den fascinerende Global Positioning System-teknologien – GPS

Hva er GPS-navigasjon?

GPS er i dag så utbredt at det kan være vanskelig å huske hvordan vi klarte oss uten. Likevel er det faktisk bare 10–15 år siden GPS-teknologien begynte å bli vanlig for sivil bruk.

Den gangen fant vi frem ved hjelp av en grovkornet skjem som man plasserte foran i bilen.

Siden da har GPS-teknologien krympet så mye at den er innebygd i både telefoner og armbåndsur, og teknologien kan kan brukes til mye. Tar du for eksempel et bilde med telefonen, kan du lagre den eksakte posisjonen hvor bildet ble tatt.

Du kan også bruke GPS til å registere alle opplysninger om en løpetur eller bestille en taxi nøyaktig til der du er, med et trykk i en app.

Hvordan virker en GPS?

GPS-systemet er basert på GPS-satellitter som går i bane rundt jorden i en høyde på cirka
20 000 kilometer.

GPS-satellittene er utstyrt med et atomur som sender ut informasjon om tidspunkt og hvor de befinner seg. Forsinkelsen i tiden signalet bruker på å nå deg blir brukt til å regne ut avstanden til satellitten.

Slik virker gps-navigasjon

GPS-systemet er basert på GPS-satellitter som går i bane rundt jorden i cirka 20 000 kilometers høyde.

 

GPS-mottakeren må fange signalet fra minst fire satellitter – og ved å beregne avstanden til dem, kan den finne ute eksakt hvor du er. 

Det er nemlig bare ett punkt som befinner seg eksakt mellom mellom de fire satellittene.

Det amerikanske militæret kontrollerer GPS

GPS var i begynnelsen ment for militært bruk. Den første GPS-satellitten ble sent i i bane rundt jorden i 1978, og den første krigen hvor GPS fikk betydning var Golfkrigen i 1990.

Den gangen var GPS-mottakerne store og klumpete, og først i 1993 var GPS-systemet fullt funksjonsdyktig.

I dag blir GPS brukt til mange sivile formål, men det er fremdeles det amerikanske luftforsvaret som administrer systemet.

I alt 65 GPS-satellitter er sendt i bane rundt jorden, og 31 av av dem er fortsatt i bruk.

Slik virker kartet i telefonen

Det spiller ingen rolle for GPS-brikken i telefonen om du står i hagen eller plasker rundt i Stillehavet. Den regner bare ut hvor du befinner deg i forhold GPS-satellittene.

Og for å kunne fastslå GPS-posisjonen din må den brukes sammen med et kart – i en navigasjonsapp.

Ved å laste ned GPS-posisjonen din kontinuerlig og sammeligne den med tidligere posisjoner, kan den plassere deg i en kart-app og regne ut hvor raskt du beveger deg.

Slik kan du for eksempel bli varslet hvis du overskrider fartsgrensen når du kjører bil.

Den beste GPS-appen til mobilen

Det er vanskelig å holde seg oppdatert på utvalget av GPS-apper til telefonen. Det finnes nemlig mange fra flere forskjellige produsenter.

Forskjellene på hvor enkle, raske og brukervennlige de forskjellige utgavene oppleves, er enorm.

I Komputer for alle nummer 16/2018 tester vi 5 GPS-apper til mobilen, og vi kan røpe at det ikke er den populære appen Google Maps som stikker av med seieren.

Kanskje du er interessert i...