NVMe-disk til datamaskin
NVMe:

Lagringsplass på minnebrikker opptar stadig mindre plass, og derfor er den nyere NVMe-disken tilsvarende liten i forhold til forgjengerne. 

Hva er en NVMe-disk?

Med de små NVMe-diskene som er innebygd i mange nye datamaskiner, tar pc-ens lagringsområde mindre fysisk plass enn før – og det er enkelt å oppgradere.

Selv om standarden NVMe nå er blitt 10 år gammel, er det først i de siste årene at den er blitt utbredt på nye datamaskiner i de fleste prisklasser.

På eldre datamaskiner besto lagringsplassen av en harddisk på 3,5 eller 2,5 tommer, eller en SSD på 2,5 tommer. I dag er det blitt mer vanlig at det, i en bærbar pc, i stedet sitter en SSD av typen NVMe i kabinettet.

NVMe står for Non-Volative Memory express, og det er en standard som definerer hvordan lagringsplass på en pc kan bruke PCI Express-teknologien som transportform.

PCI Express kjenner du som de soklene på hovedkortet hvor utvidelseskort, som grafikkort og nettverkskort, er montert. Og de er veldig raske.

Forskjellige harddisker og NVMe-disker
Disker:

I bakgrunnen ser du den klassiske 3,5 tommers harddisken, som fortsatt brukes på stasjonære datamaskiner. Foran er den 2,5-tommers harddisken, som ofte brukes i bærbare pc-er, og den nye NVMe-disken, som knapt består av annet enn noen minnebrikker og en kontakt.

NVMe-kontakter finnes i alle nyere datamaskiner

NVMe-kontakten, eller M.2-kontakten som den også kalles, finner du på stort sett alle nyere datamaskiner – både stasjonære og bærbare – og det er altså en enkel måte å utvide lagringsplassen i pc-en på.

På enkelte bærbare og stasjonære datamaskiner vil det noen ganger være montert en 2,5 tommer SSD via SATA-kontakten, og så finner du ofte en tom NVMe-kontakt på hovedkortet i den stasjonære, eller bak en plate på den bærbare.

Kontakten kan du fritt bruke til å montere en SSD av typen NVMe, som kan kjøpes for drøye 300 kroner. 

Du kan for eksempel kjøpe en Kingston NV1-SSD på 500 GB for 449 kroner.

Hvis det allerede sitter en SSD i M.2-kontakten på pc-en, kan du erstatte denne med en større, og like enkelt som om den var en tradisjonell harddisk.

> Les også: Hvilken nettverkskabel bør jeg velge?

Raskere og mindre

Fordelene med NVMe er tydelige: Disken er vesentlig mindre enn de gammeldagse formatene, og dermed er det mulig å bygge mindre datamaskiner eller legge til flere andre komponenter.

Samtidig er PCI Express-standarden, som brukes til å overføre data, betydelig raskere enn SATA, som brukes til tradisjonelle SSD-er og harddisker. 

SATA 3.0 har en teoretisk maksimal hastighet på 6 Gbit/s, mens PCI Express i sin raskeste form har en grense på hele 126 GB/s. 

Den mest utbredte versjonen av PCI Express til NVMe-disker heter 3.0 x16, og den har en maksimal hastighet på 15,75 GB/s, dvs. mye raskere enn SATA.

> Les også: Hvilken ekstern harddisk bør jeg velge?

Oppgrader pc-en og få mer plass

I Komputer for alle nummer 9/2022, som er i salg nå, kan du lese hvordan du enkelt oppgraderer pc-ens lagringsenhet slik at du får enda mer plass – og bedre hastighet.

Du får også et program i Fordelssonen hvor du enkelt kan kopiere alle filene på din nåværende harddisk til den nye, uten å måtte starte helt forfra med å installere Windows på nytt.

> Les artikkelen og last ned programmet fra Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...