EU vil forby Lightning-kabler og gjøre USB-C-kabler til standard. Også for Apple.
Lightning-kabel:

EU vil forby Lightning-kabler og gjøre USB-C-kabler til standard. Også for Apple.

EU vil forby Apples Lightning-kabler

USB-C skal bli den nye ladestandarden for alle telefonmerker. EU er på vei med lovgivning som kan sende Apples Lightning-kabel i søpla.

20. august 2021 av Steffen Nielsen

«Er det noen som har en Samsung-lader?» 

Dette spurte vi hverandre om for ti år siden, da hvert telefonmerke hadde sin egen ladertype.

I dag spør vi bare etter en lader fordi stort sett alle merker bruker USB-C. Det finnes imidlertid ett viktig unntak.

Hvis du har iPhone eller andre Apple-enheter, trenger du fremdeles en Lightning-lader.

Men hvis EU får bestemme, må Apple kutte ut Lightning-kabelen og gå over til USB-C, akkurat som de andre produsentene. 

EU vil kaste Lightning i søpla

Det forventes at EU-kommisjonen vil fremlegge lovgivning i september som faktisk vil tvinge Apple til å gå over til USB-C-tilkobling for lading og kablet overføring til og fra telefonen. Det skriver Reuters.

Det er ikke første gang et slikt initiativ er på vei fra Brussel. I 2018 forsøkte EU noe lignende, bare uten at det endte med lovgivning.

Den gangen lyktes det Apple å få stoppet tiltaket med argumenter om at en standardisering ville bremse innovasjonen i bransjen, i tillegg til å resultere i en mengde elektronikksøppel til skade for miljøet (altså når alle Apples brukere må kaste Lightning-utstyret sitt).

Pussig nok er det også miljøhensynet som ligger til grunn for hele tiltaket fra EUs side ettersom vi på verdensbasis kaster 50 millioner tonn elektronisk utstyr i året. En standardisering av ladesystemene vil redusere dette betydelig.

USB Micro-B, Lightning, USB-C
Kabler:

I 2019 brukte halvparten av mobiltelefonene som ble solgt i EU, Micro USB (tv). 29 % brukte USB-C (th), og 21 % brukte Lightning. Hvis det er opp til EU, skal alle enheter i fremtiden bruke USB-C. 

Stort flertall for forslaget i EU

Denne gangen står imidlertid tiltaket fra EU sterkere. 

En tidligere avstemning i EU-parlamentet viste at et overveldende flertall (582 mot 42) er for å få gjennom den nye standarden, som vil gjøre livet enklere for telefonbrukere og litt vanskeligere for Apple.

Apple vil imidlertid neppe gi seg i diskusjonen, så spørsmålet er hvor lang tid det skal gå før vi alle spør: «Er det noen som har en lader?»

Én ting er at forslaget kommer på bordet nå, men i EU kan det gå flere år før en ny lovgivning blir vedtatt. Og innen den tid kan både USB-C og Lightning allerede være historie. 

Apples Lightning-kabel, som snart kan høre fortiden til.
Lightning-kabel:

Her ser du Apples Lightning-kabel, som snart kan høre fortiden til (th), ved siden av en USB-C-kabel, som er standarden hos de fleste andre produsenter. 

Kanskje du er interessert i...