Få bedre lyd i Skype, Teams og andre tjenester
Bedre lyd:

Med våre tips blir lyden bedre når du bruker videosamtaleverktøy som Skype og Teams.

© Shutterstock

Få bedre lyd fra mikrofonen på datamaskinen

Dårlig og hakkende lyd er utrolig irriterende når du snakker med andre via Teams eller Skype. Her viser vi deg hvordan du får bedre lydkvalitet.

11. februar 2022 av Niklas Ernst

«Hva sier du? Du faller litt ut … Det hakker litt … Kan du prøve å justere mikrofonen? Sitter du i kjelleren? Jeg kan nesten ikke høre deg.»

LES OGSÅ: Slik holder du møte på nettet

Det kan være frustrerende og irriterende å delta i en videosamtale der lyden ikke er særlig god. Du må ofte gjenta deg selv slik at personen i den andre enden kan høre hva som blir sagt.

Dette er noe mange sikkert har opplevd i det siste, for koronapandemien har ført til at vi bruker videosamtaleverktøy mye oftere enn før slik at vi kan holde kontakten med venner, familie og kolleger. 

Men en sprakende mikrofon kan altså dempe gleden ved de fleste samtaler, enten det er med sjefen eller tanta di i den andre enden.

Heldigvis er det en rekke ting du kan gjøre selv for å sørge for at lyden i mikrofonen er så god som mulig.

Velg riktig rom for videosamtalen

Akustikk er viktig når det gjelder lyd. Velg derfor et rom der det ikke er for mye romklang, siden det vil bli fanget opp av mikrofonen.

LES OGSÅ: Derfor bør du dekke til nettkameraet

Du bør altså sørge for at det er mange «myke» materialer i rommet du befinner deg i som kan dempe ekkoet. Det kan for eksempel være tepper, gardiner, møbler og til og med bilder på veggene.

Prøv deg frem med forskjellige rom til du finner et sted der lyden er optimal.

Plasser deg rett i forhold til mikrofonen

En annen viktig faktor som avgjør hvor god lyden er, er avstanden til mikrofonen. Jo lenger unna mikrofonen du sitter, desto dårligere blir lyden.

LES OGSÅ: Har du kontroll på personvernet ditt? Få det med vårt nye verktøy

Det skyldes både at stemmen kan bli forvrengt når den skal vandre langt for å bli fanget opp av mikrofonen, men det skyldes også at mikrofonen har lettere for å fange opp irriterende bakgrunnsstøy når du sitter langt unna mikrofonen.

Prøv derfor å komme så nær mikrofonen som mulig, selv om det kan være enklere sagt enn gjort. Hvis mikrofonen for eksempel er innebygd i datamaskinen, kan du prøve å heve pc-en litt opp med bøker eller lignende slik at den kommer nærmere ansiktet ditt.

Den beste løsningen: Bruk mobiltelefonen som mikrofon

En enkel måte å få bedre lyd på er å kjøpe en ekstern mikrofon til datamaskinen slik at lyden blir krystallklar.

Men slike mikrofoner koster penger, og du har faktisk allerede en ganske god mikrofon i lommen som lett kan brukes til dette formålet: mobiltelefonen.

LES OGSÅ: Bruk mobilkameraet som nettkamera

Her i redaksjonen har vi funnet et nytt og ganske smart program som lar deg bruke mikrofonen i mobiltelefonen i stedet for datamaskinens innebygde.

I Komputer for alle nummer 4/2022 viser vi hvordan du bruker det geniale programmet slik at videosamtalene på datamaskinen blir mye bedre. 

> Du kan laste ned programmet og artikkelen i Fordelssonen her (krever pålogging)

Kanskje du er interessert i...