Museskader og musearm er smerter som kan utvikle seg til karpaltunnelsyndrom.
Au!

Museskader gir smerter i håndledd og underarm.

5 tips for å unngå musearm og -skader

En museskade kan komme når du bruker for mye tid foran pc-en, og det kan være veldig vondt. Her får du våre fem beste tips om hvordan du unngår problemet.

1. oktober 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

De fleste har opplevd vonde håndledd etter en lang og effektiv dag foran pc-skjermen. Det blir likevel for bagateller å regne sammenlignet med egentlige museskader eller musearm, som i verste fall kan være invalidiserende.

Hvis du først får en museskade, kan det være svært vanskelig å bli kvitt plagene i den grad at du igjen kan jobbe som vanlig med en pc

5 tips for å unngå musearm:

Det er viktig å forebygge, slik at du unngår at lett ubehag utvikler seg til invalidiserende skader. Her har vi fem gode tips.

1. Kast den gamle musen

Hvis du allerede har opplevd lett verking i håndleddet når du har sittet en stund ved pc-en, bør du vurdere seriøst å kvitte deg med den vanlige pc-musen. 

Mange produsenter lager ergonomiske mus som skåner håndleddet, for eksempel ved at musen er snudd til vertikal stilling.

2. Bruk tastatursnarveier

Jo mindre du bruker pc-musen, desto bedre. Både Windows og de fleste programmene på pc-en kan styres ved hjelp av hurtigtaster. Hvis du lærer deg å bruke dem i stedet for musen, skåner du armen for det mest belastende arbeidet. 

I stedet for å flytte musen og klikke for å åpne et program, kan du for eksempel trykke på Windows-tasten for å åpne startmenyen, skrive de første bokstavene i programnavnet og trykke på Enter (i Windows 10).

Les også: Smarte snarveier i Windows

Museskader viser seg gjerne som smerter i underarmen. Karpaltunnelsyndrom.

Ofte vil en museskade vise seg som smerter i håndleddet, men i alvorlige tilfeller kan smertene bevege seg langt opp i underarmen, og kan også forekomme i skulderregionen.

3. Ta pauser 

Når du begynner å få vondt i armen, bør du ta en pause. 

Ofte er det ikke nødvendig med en pause på mer enn fem minutter for at du skal merke at plagene reduseres.

4. Gjør enkle, fysiske øvelser

Gjør det til en vane at du for eksempel hver time gjør noen korte strekkøvelser når du skal sitte mange timer foran skjermen. 

5. Reduser hastigheten for dobbeltklikk

Under innstillinger for mus i kontrollpanelet kan du sette ned klikkhastigheten, slik at du ikke behøver å trykke så fort når du vil dobbeltklikke. 

Det er mindre belastende for håndleddet.

Kanskje du er interessert i...