Android
Android

Har du en Android-telefon, kan du snart få gleden av en helt ny sikkerhetsdel i Google Play Butikk.

© Shutterstock

Bedre personvern i Google Play Butikk

Snart blir det lettere å få oversikt over hva de forskjellige Android-appene bruker dataene dine til og hvordan du sletter dem.

10. august 2021 av Martin Lorentsen

På samme måte som det allerede er i Apples App Store på iPhones, blir det snart obligatorisk for utviklere av Android-apper å gi bedre opplysninger til brukerne om hva dataene brukes til.

Det kommer nemlig en ny sikkerhetsdel til Androids Google Play Butikk.

Det skriver folkene bak Android i et blogginnlegg.

Sikkerhetsdelen skal gjøre det enkelt for utviklerne å vise hvor sikre appene deres er, blant annet ved å gi innsikt i hvordan brukernes data blir behandlet og hvorfor det i det hele tatt skal samles inn informasjon.

LES OGSÅ: Skadelige apper stjeler Facebook-data

Informasjon om databehandling

Formålet med sikkerhetsdelen er å gjøre det tryggere for brukerne å laste ned apper.

Du skal bli informert om hva utviklerne skal bruke dataene til og hvordan denne informasjonen behandles. 

I videoen nedenfor kan du se hvordan den nye sikkerhetsdelen antakeligvis kommer til å fungere i praksis. Artikkelen fortsetter under videoen.


I sikkerhetsdelen skal det dessuten fremgå hva brukernes data konkret skal brukes til, og om det i det hele tatt er nødvendig å dele data for å bruke appen.

Til slutt skal app-utviklerne også opplyse om hvordan du sletter delte data på et senere tidspunkt. 

Hvis utviklerne ikke oppfyller kravene og dermed svartelistes, blir appene deres ganske enkelt fjernet fra Google Play Butikk.

LES OGSÅ: Se opp for lureapper på telefonen

Blir obligatorisk for utviklerne

Med iOS versjon 14.5 gjorde Apple det obligatorisk for apputviklere i App Store å opplyse brukerne om databehandlingen, og nå er turen også kommet til Androids Google Play Butikk.

Allerede fra oktober 2021 blir det mulig for utviklerne av Android-apper å sende inn informasjon om hvordan de behandler dataene.

I første kvartal i 2022 blir sikkerhetsdelen en del av Google Play Butikk, og fra april 2022 blir det obligatorisk for utviklerne å oppgi utførlig informasjon om databehandlingen.

LES OGSÅ: Apple letter på sløret om hemmelighetene i iOS 15

Hold telefonen trygg med sikre apper

Du bør alltid bare laste ned apper fra de autoriserte appbutikkene Google Play Butikk og App Store. 

Her er du nemlig garantert at sikkerheten er i orden og at alle appene har gjennomgått en godkjenningsprosess før de er gjort tilgjengelige for brukerne. 

Hvis du finner en interessant app på en tilfeldig nettside, bør du derfor alltid gå til app-butikken din for å se etter den der. Hvis den ikke finnes der, bør du aldri installere den siden du da risikerer at den inneholder virus eller er utviklet for å lure data eller penger fra deg. 

Disse falske appene kan godt se troverdige ut. Tidligere i år var det for eksempel apper som tilsynelatende kom fra Bitdefender, som ga brukerne virus på mobilen. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Kanskje du er interessert i...