Svindel-apper stjeler pengene dine

Dette er åtte av appene som forsøker å lurt deg for penger.

Svindel-apper kan koste deg dyrt

Nå bør du være på vakt i Google Play-butikken, for der er det apper som prøver å lure deg. Uten av du aner det kan de loppe deg for tusenvis av kroner.

2. oktober 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen


Det er en stund siden vi advarte mot virusbefengte apper i Androids app-butikk, og nå er de her igjen. 

Sophos, som utvikler sikkerhetsløsninger, har oppdaget flere apper som opererer med en helt ny type svindel i Play Butikk.

Nå når apper med skadevare raskt blir oppdaget og fjernet av Google, har svindlerne pønsket ut en ny metode for å loppe deg for penger, uten å være direkte kriminell.

Slik svindler de deg i appen

Det nye bondefangeriet foregår ved at en app-produsent lager en uhyre enkel app med bare én funksjon.

På Google Play kan du lese at du kan laste ned en prøveversjon som varer i tre dager. Det er bare den lille haken at du må oppgi kredittkortinformasjon for å kunne bruke appen.

Nå de tre dagene har gått, trekker de plutselig tusenvis av kroner fra kortet, selv om du har fjernet appen.

Enkle apper til skyhøy pris

Sophos har varslet Google om 15 av svindel-appene. Noen av dem er fjernet, men sikkerhetsfirmaet melder at de allerede har funnet mange flere.

Derfor bør du være på vakt når du er inne på Play Butikk.

Alle appene Sophos fant, var svært enkle. Det var en QR-kode-skanner, en app til å lage GIF-animasjoner, et kompass og noen små bildeapper.

Felles for dem alle er de ikke gjør noe spesielt. Funksjonene er ikke på noen måte verdt prisen som bakmennene senere trekker fra kortet ditt. 

fake app

Dette er en enkel app som lager GIF-animasjoner, og som etter tre dagers bruk koster deg et par tusenlapper i måneden.

Vanskelig å annullere dyrt "abonnement"

Flere av de som har vært så uheldige at de har lastet ned en av de lyssky appene og lagt inn kredittkortopplysninger, skriver i kommentarer på Google Play at da de fjernet appen innen de tre dagene, oppdaget de at det ikke fungerte slik de var lovet.

Det betyr at de samtidig hadde fjernet muligheten til å si nei takk til et "abonnementet" til en pris på flere tusen kroner i måneden eller året, som de ikke leste at de hadde sagt ja til.

Knappen for å melde seg av abonnementet befant seg nemlig på appen som var fjernet.

Slik oppdager du suspekte apper

Det er alltid en god idé å lese noen av kommentarene før du laster ned en app.

Kommentarene finner du under beskrivelsen av appen i Play Butikk.

Det er helt i orden at en app tilbyr at du prøver funksjonaliteten gratis i et antall dager, men ikke la deg lure til å oppgi betalingsinformasjon. Slik unngår du kjedelige overraskelser.

Ingen av de lyssky appene var befengt med virus eller skadevare. De skader altså ikke telefonen – bare bank- eller kortkontoen.

Her kan du lese mer om avsløringene til Sophos

Kanskje du er interessert i...