Det er lurt å legge til flere brukere i Windows.
Til hele familien:

Det å legge til flere brukere på datamaskinen hjemme, gir mange spennende muligheter. Her ser du hvor enkelt du gjør det i Windows.

© Shutterstock

Derfor bør du ha flere brukere på pc-en

Hvis dere er flere som skal dele på datamaskinen hjemme, er det fornuftig å opprette flere brukere i Windows. Se alle fordelene her.

6. juli 2022 av Niklas Ernst

Noen foretrekker et mørkt tema i Windows, en dempet bakgrunn og et ryddig skrivebord.

LES OGSÅ: Slik bruker du Nyheter og interesser i Windows 10

Andre foretrekker det lyse temaet, en fargerik bakgrunn og et kaotisk og uorganisert skrivebord med mapper, filer og programmer i et eneste stort virvar. På den måten er vi ulike, og takk for det.

Men hvis det er flere brukere som skal dele på familiens datamaskin, kan de ulike preferansene skape irritasjon og frustrasjon når flere skal bruke samme maskin og bli enige om hvordan den skal se ut og behandles.

Alle kan få det som de vil

I Windows 10 og 11 er det heldigvis mulig å legge til flere brukere på samme datamaskin. 

LES OGSÅ: Få mer ut av startmenyen i Windows 10

Dermed kan hver enkelt bruker enkelt få tilgang til sin egen skrivebordsbakgrunn, favorittprogrammer og innstillinger, slik at datamaskinen blir tilpasset til hver enkelt. 

Det går raskt å tilpasse den, og det er heller ikke så vanskelig å gjøre. Det tar faktisk ikke mer enn et par minutter å lage en ny bruker på datamaskinen.

Få svar på spørsmål om brukere i Windows:

Hvor mange brukere kan jeg legge til?

Du kan opprette så mange brukere du vil. I tillegg til å legge til brukere fra familien, kan du også velge å ha flere brukerkontoer på pc-en. 

På den måten kan du for eksempel dele opp jobb og privatliv med to forskjellige kontoer på pc-en.

Hva betyr det at en bruker har administratorrettigheter?

En bruker med en administratorkonto kan få tilgang til hva som helst på pc-en, inkludert filer. Gi derfor bare administratorrettigheter til personer som kan dette med datamaskiner og som du har full tillit til.

Må alle ha en Microsoft-konto?

Nei, du trenger ikke ha en konto hos Microsoft for å bli opprettet som bruker på en datamaskin i Windows 10 og Windows 11. Dermed er det for eksempel også mulig å legge til barn som brukere på datamaskinen hjemme.

Kan du dele programmer på tvers av brukere?

I utgangspunktet har du bare de programmene du selv installerer på din bruker. Men når en administrator installerer et program, får vedkommende mulighet til å installere programmet hos alle brukere – eller bare hos seg selv.

Kan jeg velge mine egne innstillinger på brukeren min?

Ja, innstillinger som f.eks. oppløsning, språk, ikoner i startmenyen osv. kan stilles inn uavhengig av de andre brukerne på datamaskinen, så du kan tilpasse Windows-opplevelsen akkurat slik du vil ha den.

Lær å legge til brukere

I den nye utgaven av Komputer for alle, nummer 12/2022, viser vi deg hvordan du oppretter en ny bruker i Windows og dermed får tilgang til alle fordelene det gir. 

Vi viser deg også hvordan du gir brukeren spesifikke administratorrettigheter, og hvordan du sletter en bruker. 

Komputer for alle kan kjøpes der du pleier å kjøpe blader, men du kan også lese artikkelen digitalt i Fordelssonen allerede nå. 

> Du finner artikkelen i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...