Få mer plass på pc-en

For lite plass og dermed treg pc er nok frustrasjoner de fleste av oss kjenner.

Enkle tips: Slik får du raskt mer plass på pc-en

Det finnes mange løsninger for å spare plass på harddisken og dermed gjøre pc-en raskere og bedre. Her får du flere konkrete tips og råd.

17. februar 2019 av Niklas Ernst

Det er få ting som er mer irriterende enn å slippe opp for plass på pc-en, og det skjer gjerne på de mest ubeleilige tidspunkter.

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å få mer harddiskplass.

Her er tre enkle forslag:

1. Frigjør plass med diskopprydding

Et første skritt kan være å kjøre diskopprydding på maskinen. Det sletter gamle filer som du ikke lenger har bruk for, og kan frigi flere gigabyte på pc-en.

  1. Klikk på forstørrelsesglasset i startmenyen, og skriv "diskopprydding”. Klikk deretter på Diskopprydding.
  2. Velg hvilken disk du vil rydde opp på og klikk på OK.
  3. Sett haker ved mappene du vil rydde opp i, og klikk på OK. Nå sletter maskinen filer den ikke trenger.

2. Slett programmer du ikke bruker

Har du mange programmer installert på pc-en, kan det også være en del plass å spare der.

Noen ganger installerer man et program, prøver det litt, men begynner ikke å bruke det. Da kan man like gjerne fjerne det og bruke plassen til noe annet.

I Windows 10 er det relativt enkelt å avinstallere de fleste programmer. 

  1. Klikk på forstørrelsesglasset i startmenyen, og skriv "fjern". Klikk deretter på Legg til eller fjern programmer.
  2. Nå kan du søke i programmene dine. Når du har funnet det programmet du vil fjerne, klikker du på Fjern. Nå blir programmet fjernet, eller det åpnes en meny der du får muligheten til å reparere eller avinstallere programmet. I så fall velger du Avinstaller

Er det et program du ikke får fjernet med denne metoden, kan du bruke  programmet Revo Uninstaller fra Fordelssonen. Som  abonnent kan du både laste ned programmet og en veiledning til det. 

3. Legg filene på nettet

Har du fulgt de to rådene over, men mangler fortsatt plass, er det heldigvis mye mer du kan gjøre. I Komputer for alle nummer 5/2019 kan du lese artikkelen "Få mye bedre plass på pc-en" der vi viser hvordan du kan spare mange gigabyte på pc-en med noen enkle grep. 

Vi viser blant annet hvordan du kan legge store filer på en nettlagringstjeneste, slik at de ikke tar så mye plass, men likevel er lett tilgjengelig når du trenger dem.

Vi viser også hvordan du legger bildene dine på nettet, slik at de ikke ligger og tar opp plass på harddisken, men slik at du likevel har tilgang til dem overalt. 

> Les hele guiden fra Fordelssonen med det samme (kun for abonnenter).

Slik får du Komputer for alle

Komputer for alle selges i mange butikker og kiosker.

Hvis du tegner abonnement nå, kan du lese hele bladet med det samme på mobilen eller nettbrettet med appen Wype. Samtidig får du tilgang til Fordelssonen.

> Du kan prøve Komputer for alle fra 29 kroner. Du kan selv velge det tilbudet som passer deg best - og din personlige velkomstgave - her.

Kanskje du er interessert i...