Få mer plass på pc-en

For lite plass og dermed treg pc er et problem de fleste kjenner.

Enkle tips: Slik får du raskt mer plass på pc-en

Det finnes mange løsninger for å spare plass på harddisken og dermed gjøre pc-en raskere og bedre. Her får du flere konkrete tips og råd.

1. oktober 2020 av Niklas Ernst

Det er få ting som er mer irriterende enn å slippe opp for plass på pc-en, og det skjer gjerne når det passer aller dårligst.

Det er imidlertid mye du kan gjøre selv for å få mer lagringsplass.

Her er tre enkle forslag:

1. Frigjør plass med diskopprydding
2. Slett programmer du ikke bruker
3. Legg filene på nettet

1. Frigjør plass med diskopprydding

Et første skritt kan være å kjøre diskopprydding på maskinen. Det sletter gamle filer som du ikke lenger har bruk for, og kan frigi flere gigabyte på pc-en.

  1. Klikk på forstørrelsesglasset i startmenyen, og skriv "diskopprydding”. Klikk deretter på Diskopprydding.
  2. Velg hvilken disk du vil rydde opp på, og klikk på OK.
  3. Sett hake ved mappene du vil rydde opp i, og klikk på OK. Nå sletter maskinen filer den ikke trenger.

2. Slett programmer du ikke bruker

Har du mange programmer installert på pc-en, kan det også også være en del plass å spare der.

Noen ganger installerer man et program, prøver det litt, og bruker det aldri igjen. Da kan man like gjerne fjerne det og bruke plassen til noe annet.

I Windows 10 er det relativt enkelt å avinstallere de fleste programmer.

  1. Klikk på forstørrelsesglasset i startmenyen, og skriv "fjern". Deretter klikker du på Legg til eller fjern programmer.
  2. Nå kan du søke i programmene dine. Når du har funnet programmet du vil fjerne, klikker du på Fjern. Nå blir programmet fjernet, eller det åpnes en meny der du får muligheten til å reparere eller avinstallere programmet. I så fall velger du Avinstaller.

Er det et program du ikke får fjernet med denne metoden, kan du bruke programmet Revo Uninstaller fra Fordelssonen. Som abonnent kan du laste ned både programmet og en veiledning.

Hvis du har behov for å få en rask oversikt over hvilke mapper som tar opp plass på pc-en, er det hjelp å hente i Komputer for alle nr. 16/2020. Der finner du et praktisk program som skaffer deg nettopp det.

Som abonnent kan du laste programmet RidNacs gratis fra Fordelssonen.

3. Legg filene på nettet

Har du fulgt de to rådene over, men mangler fortsatt plass, er det heldigvis mye mer du kan gjøre. I Komputer for alle nummer 5/2019 kan du lese artikkelen "Få mye bedre plass på pc-en" der vi viser hvordan du kan spare mange gigabyte på pc-en med noen enkle grep.

Vi viser blant annet hvordan du kan legge store filer på en nettlagringstjeneste, slik at de ikke tar så mye plass, men likevel er lett tilgjengelig når du trenger dem.

Vi viser også hvordan du legger bildene dine på nettet, slik at de ikke tar opp plass på harddisken, men slik at du likevel har tilgang til dem overalt.

> Les hele guiden fra Fordelssonen med det samme (kun for abonnenter).

Slik får du Komputer for alle

Komputer for alle selges i mange butikker og kiosker.

Hvis du tegner abonnement nå, kan du lese hele bladet med det samme på mobilen eller nettbrettet med appen Wype. Samtidig får du tilgang til Fordelssonen.

> Du kan prøve Komputer for alle fra 29 kroner. Du kan selv velge det tilbudet som passer deg best og få en personlige abonnementsgave. 

Kanskje du er interessert i...