kompatibilitetstilstand i Windows 10
Kompatibilitet

Har du et gammelt program som virket i en eldre Windows-versjon, er det gode sjanser for at du kan få det til å fungerer i Windows 10 også.

Få gamle programmer til å virke i Windows 10

Nå kan du få liv i gamle favorittprogrammer som virket før Windows 10. Det er bare å finne fram cd-er og disketter.

Noen av programmene til gode, gamle Windows 95 og 98 var faktisk bedre.

Noen ganger føles det i hvert fall slik. Møysommelig har man satt seg inn i hvordan et program virker – bare for å oppdage at det ikke lenger fungerer med den nye Windows-versjonen.

Det er et problem vi ofte møter i Komputer for alles Spør Oss-forum. Der ønsker lesere med programmer som Paint Shop Pro 5, Microsoft Works, Publisher 98, Corel Draw 6 og Floorplan 3D seg tilbake til tiden før Windows 10, da favorittprogrammet fortsatt fungerte. 

Slik kan du få liv i gamle programmer

Kanskje finnes det likevel en løsning for å få gamle programmer til å virke igjen.

Windows 10 inneholder nemlig en smart funksjon som gjør at du kan kjøre eldre programmer i noe som kalles kompatibilitetsmodus.

Det betyr at Windows 10 forsøker å oppføre seg som tidligere versjoner av operativsystemet, slik at programmene igjen kan fungere som de skal.

Slik bruker du kompatibilitetsmodus

Du tar i bruk funksjonen ved å høyreklikke på snarveien til programmet som ikke virker som det skal eller på programmets installasjonsfil – og velger Egenskaper

Velg deretter fanen Kompatibilitet og sett hake ved Kjør dette programmet i kompatibilitetsmodus for. Velg den versjonen av Windows som programmet sist fungerte i og klikk på OK.

Med litt hell skal det gamle programmet ditt virke igjen.

kompatibilitetsmodus

Når du høyreklikker på et program, eller snarveien til det, kan du velge å kjøre programmet i kompatibilitetsmodus. Det kan gjøre det mulig å kjøre eldre programmer på nyere pc-er.

Hva betyr kompabilitet?

Kompatibilitet innebærer at flere teknologiske systemer følger samme standard og derfor kan brukes sammen. (wikipedia.no)

Å være kompatibel betyr at man kan snakke sammen. 

To programmer som er kompatible, kan snakke med hverandre og utveksle informasjon. To maskinvaredeler som er kompatible, kan utveksle data via en felles forbindelse.

Hvis et program er noen år gammelt og tiden har løpt fra det, er det mest sannsynlig ikke kompatibelt med en ny pc.

Når du åpner et gammelt program i kompatibilitetsmodus i Windows 10, simulerer pc-en en eldre versjon av operativsystemet, slik at du kan åpne programmet. 

Du kan av samme grunn sjelden åpne et nyere program på en pc med et gammelt operativsystem, for de er mest sannsynlig ikke kompatible med hverandre.

Virker det gamle programmet likevel ikke?

I Komputer for alle nummer 05/2019 kan du lese en stor artikkel om programmet VirtualBox som kan få alle eldre programmer til at fungere igen. 

Over åtte sider får du en stor guide som viser hvordan du installerer og bruker programmet.

Du finner programmet VirtualBox i Fordelssonen. Er du abonnent, kan du logge inn og laste ned både programmet og guiden med det samme. 

Få hjelp med gamle programmer og mye mer

Spør oss-forum i Komputer for alle kan du lese andres datarelaterte spørsmål og våre ekspertsvar.

Hvis du abonnerer på bladet, kan du også logge inn og stille spørsmål til ekspertene våre døgnet rundt, og kanskje også se andre leseres erfaringer med tilsvarende problemer.

Akkurat nå kan du prøve en utgave av Komputer for alle og få tilgang til både Spør oss-forum og Fordelssonen med over 300 sikre og godt testede programmer for kun kroner 29,-. 

Kanskje du er interessert i...