Automatisk opprydding i Windows

Windows kan faktisk rydde lagringsplassen helt automatisk.

© Shutterstock

Få Windows til å rydde automatisk

De færreste rydder i Papirkurven og Nedlastingsmappen. I disse mappene har filer lett for å hope seg opp og ta opp unødig plass på harddisken.

Plassmangel på pc-en er irriterende.

Det gjør maskinen treg, men det tvinger deg til å foreta en opprydning.

For de flest pc-brukere er det flere gigabyte å hente ved å rydde i mappene Papirkurv og Nedlastninger.

Hvis du husker å flytte filer fra Nedlastingsmappen dit de skal, inneholder disse mappene sannsynligvis bare overflødige filer.

Det fine er at du ikke behøver å rydde i disse mappene selv. Siden høstoppdateringen i 2018 har Windows hatt funksjonen Lagringssensor som fjerner filer automatisk fra disse mappene.

Slik bruker du Lagringssensor

Hvis du vil ha automatisk opprydding i de to mappen, må du gjøre som følger:

Åpne startmenyen og klikk på tannhjulet for Innstillinger. Klikk på punktet System og deretter på Lagring som ligger i menyen til venstre.

Skyv den øverste knappen slik at funksjonen Lagringssensor er på og kan aktiveres. Klikk på Konfigurer lagringssensor eller kjør den nå.

I dette vinduet kan du endre innstillingene for Lagringssensoren. Rull nedover og sett hake ved Slett midlertidige filer som ikke brukes av appene mine. I de to rutene under velger du hvor mange dager filer skal ligge i Papirkurven og i Nedlastingsmappen før de blir slettet. 

Lukk vinduet etter at du har valgt hvor lenge du vil at filene skal ligge. Nå vil Windows sørge for at overflødige filer ikke tar opp plass på maskinen.

Fjern skrot fra pc-en

I bladet Komputer for alle nummer 12/2019 viser vi hvordan du rydder grundig opp og fjerner overflødige programmer fra pc-en. Det kan for eksempel være programmer som Microsoft eller maskinprodusenten har forhåndsinstallert.

Opprydningen skjer med programmet Geek Uninstaller som vi har lagt klart til nedlasting i Fordelssonen.

> Last ned programmet og guiden i Fordelssonen (kun for abonnenter)

Kanskje du er interessert i...