Home Group Hjemmegruppe Nettverk Windows 10

Hjemmegruppe er fjernet fra Windows 10 med øyeblikkelig virkning.

Hjemmegruppe fjernet fra Windows 10

Hjemmegrupper var en funksjon som lot alle pc-er i hjemmet dele filer og skrivere. Nå ha Microsoft fjernet verktøyet fra Windows 10, men det finnes fortsatt mange muligheter for å dele filer i Windows.

Er du blant de mange som har installert oppdateringen Windows 10 April 2018 Update siden den 30. april, har du sikkert merket at noe er endret i Windows.

Bortsett fra mange nye og spennende funksjoner følger det også en skuffelse med den nye  Windows-versjonen. Har du tidligere vært vant til å bruke verktøyet Hjemmegruppe, kan du nemlig ikke det lenger.

Hjemmegruppe var et verktøy som gjorde det lett for flere pc-er som var koblet til samme nettverk å dele filer og skrivere seg imellom. Pc-ene kunne se hverandre i Utforsker, slik at det var lett å ha tilgang til de samme filene.

Microsofts argument for å fjerne verktøyet er at filer uansett deles via tjenester på nettet, for ekempel selskapets egen OneDrive.

Hvis du allerede deler mapper i en hjemmegruppe, vil disse fortsatt være tilgjengelige på tvers av maskiner, men det er ikke mulig å legge til flere filer.

Les også: Gode tips til Windows 10

Slik deler du filer uten Hjemmegruppe

Microsoft anbefaler at du deler filer via tjenesten OneDrive eller via Del-fanen i Uforsker.

  1. Marker den eller de filene du vil dele. Klikk på fanen Del, og velg igjen Del lengst til høyre i menyen.
  2. Nå får du en oversikt over appene som kan brukes til å dele filen. Det kan for eksempel være Skype, Mail eller OneNote.  
  3. Velg den appen du ønsker og deretter hvilken kontaktperson som skal ha tilgang til filen. Hvis flere bruker samme pc, kan du også dele utvalgte filer under menyen Del med

Legg merke til at Hjemmegruppe fortsatt er en del av eldre operativsystemer, som Windows 7. 

OBS! Microsofts beslutning om å fjerne Hjemmegruppe kom som en overraskelse, også for oss i redaksjonen til Komputer for alle. På side 64 i det kommende bladet, nr 9/2018, vil du til vår ergrelse finne en omtale av nettopp Hjemmegruppe som ikke lenger er aktuell. Bladet var i allerede sendt til trykk da vi fikk nyheten om funksjonen er fjernet.

> Les mer om Windows 10 

> Akkurat nå kan du prøve en utgave av Komputer for alle og få full tilgang til Fordelssonen og over 300 sikre og gjennomtestede programmer for kun kroner 29,–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...