Farger og bakgrunner – ditt eget tema i Windows 10

Med et tema kan du raskt endre fargene i menyer og bakgrunn på Windows-skrivebordet.

© Komputer for alle

Slik får du ditt eget tema i Windows 10

Det er en enkel sak å sette sammen og dele ditt helt eget tema med farger og skrivebordsbakgrunner i Windows. Her ser du hvordan.

28. september 2019 av Mathias Alsted Lund Flinck

Tidligere farger og skrivebordsbakgrunner i Windows har fått ikonstatus. 

For mange er den grønne gressbakken og den blå himmelen i Windows XP en slik bakgrunn, og der gikk fargene igjen på oppgavelinjen og startknappen. 

Den mørkblå bakgrunnen og fargetemaet i Windows 10 er derimot mindre minneverdig, så det kan være like greit å bytte ut fargepaletten til hele systemet, og eventuelt dele det nye temaet med familie og venner. 

Lag og del ditt eget tema i Windows 10

I første omgang må du finne temaene ved å velge startmenyen og klikke på tannhjulet. 

Under Innstillinger, som du nettopp har åpnet, klikker du på Personalisering og Temaer i menyen til venstre – og dermed er det bare å sette i gang.

Under Temaer kan du endre fire punkter ved å klikke på punktene Bakgrunn, Farge, Lyder og Musepeker øverst i vinduet. 

Slik endrer du bakgrunn og farger

Under Bakgrunn kan du velge hva slags bakgrunn du vil ha. 

Du kan velge skiftende bilder ved å velge Lysbildefremvisning og klikke på Bla gjennom. I utforskervinduet velger du en mappe med bilder som skal vises som skrivebordsbakgrunn.

Under farger velger du hvilken farge du vil ha på flisene i startmenyen og i flere av menyene i operativsystemet. Hvis du setter hake ved Velg automatisk en uthevingsfarge fra bakgrunnen, lar du Windows velge farger som passer til den aktuelle skrivebordsbakgrunnen. 

Det er spesielt nyttig hvis du har valgt Lysbildefremvisning under Bakgrunn, fordi fargene endres fortløpende i takt med bakgrunnen. I boksen ved Velg farge øverst, kan du velge om oppgavelinje og menyer skal ha lyse eller mørke farger.

Slik deler du et tema i Windows 10

Til slutt velger du om du vil endre Musemarkør og Lyder. 

Når det er gjort, går du tilbake til Temaer fra menyen til venstre, klikker på Lagre tema og gir det et navn. Deretter vil du se det i liten under Bytt tema

Her velger du temaet, høyreklikker på det og klikker på Lagre tema for deling

Lagre temaet på pc-en ved hjelp av utforskervinduet. Deretter kan du sende filen til familie og venner. Alt mottakeren må gjøre for å installere og aktivere temaet på maskinen sin, er å dobbeltklikke på filen.

Kanskje du er interessert i...